Hlavní obsah

Jeffersonův koš zajistil Bostonu nečekanou výhru nad šampiony NBA

NEW YORK

Koš Ala Jeffersona pouhou desetinu sekundy před koncem zápasu zajistil basketbalistům Bostonu nečekané vítězství na palubovce mistrovského Miami 91:89. Zatímco Boston má před sebou poslední utkání sezóny, Miami do play-off vstoupí jako vítěz Jihovýchodní divize NBA a mohl si dovolit šetřit opory.

Článek

"Končit sezónu v pozitivním duchu je dobré pro naše sebevědomí, hlavně u mladých hráčů," řekl nejlepší střelec zápasu Delonte West, jenž přispěl k výhře Bostonu 28 body. Utkání nedohrál James Posey, jenž si před poločasem při kolizi s Rajonem Rondem poranil zápěstí a rameno. Podle kouče Miami Pata Rileyho by však měl být do play-off v pořádku. "Když ležel na palubovce, začaly mi hlavou běhat ty nejhorší představy. Musíme zůstat zdraví, o nic víc teď nejde," řekl legendární trenér.

Na favorita si v pondělí vyšlápl i nejslabší tým ligy Memphis, jenž pokořil San Antonio 101:91. Oba týmy nastoupily bez několika opor, Spurs hráli bez tria hvězd Tonyho Parkera, Manu Ginobiliho a Tima Duncana, jenž vynechal první zápas v sezóně. Memphis vyhrál podruhé za sebou, což je jeho maximum v tomto ročníku, hlavně zásluhou Paua Gasola. Španělský mistr světa zaznamenal 25 bodů a 15 doskoků.

Při derby v New Yorku se blýskl Vince Carter ceněným triple double díky 29 bodům, 12 doskokům a deseti asistencím. Dovedl tak New Jersey k výhře 104:95. Nets stále živí naději, že předstihnout trápící se Washington na šestém místě Východní konference a v prvním kole narazí na Toronto. "Teď je důležité hrát dobře a zvednout si sebevědomí před play-off. Když se nám povede se ještě posunout, bude to super. Jinak se aspoň ujistíme v tom, že jsme na tom dobře," prohlásil Carter.

Tracy McGrady dovedl 39 body Houson k vítězství 120:117 nad Phoenixem. Díky tomu si jeho tým zajistil výhodu domácího prostředí v úvodních zápasech play-off, v nichž přivítá Utah. Rockets přerušili sérii pěti porážek s arizonským klubem a díky 52. výhře v sezóně mají nejlepší bilanci po deseti letech.

Po závěrečné siréně se hráči Houstonu na palubovce bouřlivě radovali. "Je to paráda, jako kdybychom vyhráli sérii v play-off," řekl čínský pivot Jao Ming, jenž nastřílel 34 bodů. Phoenix prohrál, třebaže kouč Mike D'Antoni nenechal odpočívat žádnou z opor. "Chceme vyhrát pokaždé a udržet si formu do play-off," uvedl trenér druhého nejlepšího týmu ligy.

Hráči týdne jsou Gordon a McGrady 

Nejlepšími hráči uplynulého týdne v basketbalové NBA byli zvoleni Ben Gordon z Chicaga a Tracy McGrady z Houstonu.

Čtyřiadvacetiletý Gordon získal tradiční ocenění ve Východní konferenci poté, co dovedl svůj tým ke třem výhrám. Během zápasů s New Yorkem, Charlotte a Washingtonem dosáhl střeleckého průměru 24,3 bodu. Nejlépe mu vyšlo utkání proti Washingtonu, v němž dal 30 bodů.

O tři roky starší McGrady měl ve třech zápasech z minulého týdnu průměr dokonce 30 bodů na utkání. Houstonu pomohl zvítězit nad Seattlem, Portlandem a New Orleans, proti kterému nastřílel 25 bodů a zaznamenal deset asistencí.

Výsledky:
New York - New Jersey 95:104, Miami - Boston 89:91, Milwaukee - Atlanta 102:96, Sacramento - New Orleans 118:125, Houston - Phoenix 120:117, Denver - Minnesota 122:107, Utah - Portland 130:93, Memphis - San Antonio 101:91.

Reklama