Hlavní obsah

Obě basketbalové reprezentace letos čeká ME

PRAHA

Nejen zlato obhajující české ženy, ale po osmi letech i reprezentace mužů, se v září představí na evropském basketbalovém šampionátu. Většina hráček, které pojedou na ME do Itálie, bude k vidění už v pátek od 17 h v hale Rosnička při startu ligového finále mezi domácím Gambrinusem Brno a USK Praha.

Foto: ČTK

Irina Osipovová z Ruska (vlevo) střílí na koš přes Ivanu Večeřovou ve finále ME.

Článek

„Budou to asi vyrovnané zápasy, ale myslím, že desátý titul v řadě bude náš,“ říká sebevědomě kapitánka Brna i reprezentace Hana Machová. Trenér Jan Bobrovský ale přemýšlí i nad letním programem národního týmu, jehož první soustředění začne 3. června.

„Už nyní vím, že úspěšný kádr dozná změn. Klimešová se vzdala reprezentace, protože se bude vdávat a chtěla by miminko. Také Pavlíčková se ve třiceti cítí hodně unavená a zvažuje, zda ještě za národní tým hrát. Při těchto odchodech se mi obhajoba titulu zdá přetěžká,“ říká.

Doma však rostou dva velké talenty, brněnská Hejdová a Elhotová z USK. „Nechci ale mladé hráčky přetáhnout, šampionát mají totiž i juniorky a poučili jsme se z případu Blahůškové, která od sedmnácti objela všechny akce mládeže i dospělých a nyní jí v pětadvaceti zdravotní stav nedovolí pokračovat v kariéře,“ připomíná kouč, který přes léto vedle soustředění v různých moravských městech plánuje i přípravná utkání se Švédskem, Izraelem, Čínou a Ruskem.

Muži chtějí ve Španělsku překvapit

Muži se pod vedením Zdeňka Hummla chystají na šampionát do Španělska. „Můžeme tam jen překvapit a chceme se o to pokusit,“ tvrdí trenér, který už v červnu vezme mladé hráče širšího kádru na přípravný turnaj v Itálii. „Základní kostra včetně krajánků Welsche a Bartoně se zapojí až 23. července, kdy začínáme soustředění v Bedřichově,“ tvrdí Hummel, jehož svěřenci přes léto absolvují zápasy s Makedonií, Finskem a turnaje v Itálii a Portugalsku.

Hummel moc nepočítá s tím, že by se v reprezentaci objevil naturalizovaný americký rozehrávač Whitfield. „Na postu rozehrávače sice nemáme tolik na výběr, ale Beneš je tam jedničkou a pro mě není prioritou přemlouvat Whitfielda, aby přijel z Ruska, vystačíme si i s našimi hráči,“ řekl kouč. Padla také možnost, že by český pas získal děčínský dirigent Sanders.

Koncem prázdnin se mají oba české reprezentační celky potkat při závěrečném soustředění v Prostějově a společně se těší z lepšího finančního zabezpečení. Novým generálním partnerem mužů je firma ČEZ, která se společně s RWE postará i o ženskou složku.

Širší výběry české reprezentace
MUŽI – Welsch (Malaga/Šp.), Bartoň (Badalona/Šp.), Beneš, Englický, Křemen, Sokolovský, Votroubek (všichni Nymburk), Steffel (Montegranaro/It.), J. Houška, Balík, P. Houška, Miloš (všichni Děčín), Benda, Chán, Skála, Vrubl (oba A Plus Brno), Starosta (Zaragoza/Šp.) Prášil, Bohačík, Pospíšil (všichni Ostrava), Hájek (Mlék. Kunín), Tóth, Kraus (oba Liberec), Nečas, Pavlík (všichni Prostějov).
ŽENY – Machová, Kulichová, Večeřová, Veselá, Vítečková, Hejdová, Johnová (všechny Gambrinus Brno), Mokrošová, Pavlíčková, Elhotová, Hartigová (USK Praha), Uhrová, Borecká (obě Ružomberok/SR), Brantlová (Miškovec/Maď.), Křížová, Ondřejová (obě Hradec Kr.), Kryštofová (Lodž/Pol.), Stehlíková, Ziklová (obě Trutnov), Peklová (Sparta), Zohnová (K. Vary), Svobodová (Valosun Brno), Šujanová (Strakonice).

Reklama