Hlavní obsah

Mistrovské Miami vstoupilo do play-off NBA prohrou

NEW YORK

Mistrovský tým Miami vstoupil porážkou do vyřazovacích bojů v basketbalové NBA. V sobotním prvním hracím dnu prohrál floridský celek v Chicagu 91:96 a šanci na reparát bude mít znovu na palubovce Bulls v úterý. Hlavním strůjcem domácího vítězství byl Luol Deng s 33 body.

Článek

Dengovo vystoupení ostře kontrastovalo s jeho dosavadními výkony v zápasech s Miami v této sezóně. V obou dal jen osm bodů, v play-off ale čtyřikrát tolik. "Dobře jsem věděl, že se mi proti nim nedaří. Musím se podívat na záznam, co se vlastně stalo. Hráli jsme výborně kombinačně," uvedl Deng, rodák ze Súdánu.

Chicago má velkou chuť oplatit Miami loňské vyřazení z prvního kola. V úvodu letošní série mu pomohlo vyfaulování Shaquilla O'Neala, který musel prosedět na lavičce poslední tři a půl minuty. V zápase dal jen 19 bodů a spílal rozhodčímu. "Chtěl jsem hrát normálně svoji hru, ale (sudí) Eddie Rush mě vykolejil," prohlásil. Výhru Býků v závěru pojistili Ben Gordon a Andres Nocioni, když každý proměnil oba trestné hody.

Vlastní prostředí využili k prvním výhrám i basketbalisté Detroitu, kteří porazili 100:92 Orlando, a v jediném sobotním utkání v Západní konferenci Houston, jenž si poradil 84:75 s Utahem.

Pouze Toronto nedokázalo využít výhodu domácího prostředí

V duelu nejvýše nasazeného Detroitu s osmým Orlandem domácí neustále vedli. K prvnímu bodu je přivedl vyrovnaný výkon základní pětky, která se celá dostala přes deset bodů, a přesnější ruka při šestkách. Orlando proměnilo jen polovinu z 36 trestných hodů. "Věděli jsme, že v šestkách jsou slabí. Takže jsme je schválně nechávali je hodně střílet," prozradil z taktiky detroitský rozehrávač Chauncey Billups.

Houston začal mít navrch nad Utahem ve chvíli, kdy ze sebe setřásl nervozitu kanonýr Tracy McGrady a začal střílet koše. Do poločasu měl totiž na kontě jediný bod, po závěrečné siréně už 23. "V půlce jsem si říkal: uklidni se a zhluboka dýchej. Pak už jsem hrál uvolněněji," popsal.

Pouze Toronto ve svém prvním utkání play-off po pěti letech nepotěšilo domácí publikum a prohrálo s New Jersey 91:96. Na prohře Raptors měla s 16 body velký podíl jejich bývalá hvězda Vince Carter, který se i tři roky po svém přestupu musel v celém utkání vyrovnávat s velkou nevraživostí hlediště.

Výsledky - 1. kolo, 1. zápasy:
Východní konference:
Detroit - Orlando 100:92, Toronto - New Jersey 91:96, Chicago - Miami 96:91.
Západní konference:
Houston - Utah 84:75.

Reklama