Hlavní obsah

Basketbalisty Detroitu v NBA dělí jediné vítězství od postupu

NEW YORK

Basketbalistům Detroitu chybí jediné vítězství k postupu z prvního kola play-off zámořské NBA. Ve čtvrtečním zápase na palubovce Orlanda navázali na dva domácí úspěchy a po výhře 93:77 vedou v sérii na čtyři vítězná utkání už 3:0. Ukončit ji mohou už v sobotu, kdy se hraje znovu v Orlandu.

Foto: ČTK/AP

Webber (dole) z Detroitu v tvrdém souboji o míč s orlandským Howardem.

Článek

Detroit prolomil neúspěšnou sérii z posledních vyřazovacích duelů, kdy šestkrát za sebou při vedení 2:0 prohrál třetí zápas. Pistons vyhráli, i když se jim příliš nedařilo; tradiční střelec Richard Hamilton proměnil jen dva z jedenácti střeleckých pokusů z pole a zůstal na deseti bodech.

Detroit zachránila poměrně solidní střelba za tři body a vydařené závěry prvních tří čtvrtin. "V těchto fázích zápasů trefovali koše, které normální týmy nedávají," řekl lídr poražených Jameer Nelson, který byl se sedmadvaceti body nejlepším střelcem třetího duelu.

Pětačtyřicet bodů nastřílel v domácím zápase s Phoenixem Kobe Bryant a především jeho zásluhou Los Angeles Lakers vyhráli 95:89 a snížili stav série na 1:2. Lakers ve čtvrtek rychle prohrávali už o sedmnáct bodů a diváci na ně pískali, ale hráči se nevzdali a bojovali až do konce.

Brown podpořila Bryanta

Bryant patnáct bodů zaznamenal v závěrečné čtvrtině a výrazně ho podpořil také Kwame Brown, jenž si devatenácti body vytvořil osobní maximum ve vyřazovacích bojích. Kvůli těžkému výronu levého kotníku čtyři měsíce nehrál a ve čtvrtek nastřílel o osm bodů více než za úvodní dva zápasy série dohromady.

Ve třetí čtvrtině mu ale zatrnulo, když špatně došlápl na pravý kotník. "Říkal jsem 'Proboha, už ne'. Ale je to v pořádku. Trochu to otéká, ale budu v pohodě," oddechl si Brown po zápase.

Stejný kousek jako Lakers se v Západní konferenci podařil Utahu, který využil domácího prostředí k výhře 81:67 nad Houstonem. Jazz tentokrát vynahradili útočné trápení výbornou obranou, ve druhém poločase nenechali soupeře deset minut skórovat z pole.

Jao Ming sice táhl Houston šestadvaceti body a Tracy McGrady zaznamenal jen o dva méně, ale vedle nich se střelecky prosadili jen dva další hráči. V historii vyřazovacích bojů NBA se tak stalo vůbec poprvé, že měl některý z týmů jen čtyři skórující hráče.

Trenéra Utahu Jerryho Sloana netrápilo, že největší hvězdy hostujícího týmu nastřílely dohromady padesát bodů. "Nemyslím si, že by se tito chlapci dali zastavit," poznamenal na adresu Jao Minga a McGradyho.

Výsledky - 1. kolo, 3. zápasy:
Východní konference:
Orlando - Detroit 77:93 (stav série 0:3)
Západní konference:
Utah - Houston 81:67 (stav série 1:2), LA Lakers - Phoenix 95:89 (stav série 1:2).

Reklama