Hlavní obsah

První finálový zápas vyhráli volejbalisté Českých Budějovic

Volejbalisté Českých Budějovic vyhráli první finálový zápas extraligy. V pátečním duelu porazili v domácím prostředí Liberec 3:0, druhé utkání se hraje v sobotu od 17:00 rovněž na jihu Čech. K zisku titulu je zapotřebí čtyř vítězství.

Článek

První finále přilákalo do českobudějovické haly 1350 diváků, pořadatelé dokonce museli přidat sedadla kolem hrací plochy, aby početný zástup fanoušků uspokojili. A domácí před bouřícím hledištěm rozehráli zápas výtečně. Precizními akcemi si rychle zajistili sedmibodový náskok, přidali velkou bojovnost v poli a úvodní sadu vyhráli hladce 25:20.

Liberečtí se sice v druhém dějství zlepšili, jenže zkušený univerzál Polák v koncovce netrefil kurt a set znovu získal domácí Jihostroj. I třetí sada pak měla podobný scénář: Jihočeši pozorně bránili, sebevědomě útočili a za pouhých 75 minut dovedli první finálový zápas do vítězného konce.

Trenér vítězů Petr Brom však po hladké výhře prohlásil, že vedení 1:0 ještě zdaleka nic neznamená. "Servis nám šel, dokázali jsme ubránit hráče, o kterých jsme si řekli. Díky přihrávce jsme měli větší škálu úderů v útoku," řekl novinářům.

Jeho bývalý liberecký asistent a nyní hlavní trenér Dukly Vladan Merta litoval, že do prvního setu jeho svěřenci vstoupili zbytečně nervózní. "Nevím z čeho. Budějovice hrály perfektně na servisu, tím nám ztížily situaci do útoku," uvedl. Kapitán Liberce Jan Jeslínek si po porážce postěžoval na nepřízeň sudích. "Je smutné, že musím říct, že domácím ve druhém a třetím setu pomohl rozhodčí. Zítra se zlepšíme, bude-li nám to umožněno," dodal.

Výsledek - finále:
Jihostroj České Budějovice - Dukla Liberec 3:0 (20, 22, 19)
Rozhodčí: Dočkal, Antušák. Čas: 75 min. Diváci: 1350. Stav série: 1:0.
Č. Budějovice: Sládeček, Motys, Pochop, Smrčka, Zach, Čajan, libero Habada - Mach.
Liberec: Simaro, Polák, Dittrich, Zadražil, Jeslínek, Bíza, libero Kryštof - Vomela, Vencovský, Čermák.

Reklama

Související témata: