Hlavní obsah

Trpělivost se osvědčila, budou se jí držet

MADRID

Popáté v letošní sezóně Světové ligy se čeští volejbalisté utkali s Řeckem. Madridským vítězstvím pak naklonili výsledkovou bilanci na svou stranu. "Věděli jsme, co na ně platí, tak jsme se toho drželi," chválil si taktiku trenér Pavel Řeřábek a už chystal novou na Španěly. S těmi se Češi utkají ve čtvrtek a uzavřou tak klání ve skupině.

Foto: ČTK

Čeští hráči Martin Lébl (vlevo) a Petr Zapletal blokují řeckou smeč.

Článek

Včera se kouč mohl spolehnout i na smečaře Marka Novotného, jehož madridskou premiéru načasoval až proti Řekům. Před utkáním mu kouč vysvětlil, proč ho nechal v prvním utkání odpočívat a hráč mířící do francouzského Cannes se za šanci vrchovatě odvděčil.

:. ANKETA: Postoupí čeští reprezentanti do semifinále Světové ligy? Hlasujte v anketě na konci článku.

"Z lavičky jsem dobře viděl, co nám na kurtu chybí, Pak už jsem se jen pokoušel to na hřišti uvést do praxe," usmíval se Novotný, který je rád, že nezklamal. "Snažil jsem se nezmatkovat a hrát s chladnou hlavou." Výhodou pro český celek bylo, že soupeře z jihu Evropy dobře znal z předchozích zápasů. "Mají výborný první set, ale pak vadnou a vadnou, jak ukázal i jejich duel se Španěly," všiml si Novotný.

Na obratu se podíleli všichni

Cennou zkušeností pro tým je, že se hráči semkli a dokázali otočit nepříznivý stav. "Pomohlo pár míčů a už to jelo," tvrdil blokař Michal Rak. "Začalo se dařit celému mužstvu, obrátili to všichni," uvedl Rak, který dostal spoluhráče nahoru skvělými obrannými zákroky.

"Byl to existenční zápas pro oba týmy," řekl Ivo Dubš. "Naštěstí jsme brzy začali hrát naši hru a bylo hotovo." Českému týmu se vyplatila trpělivost, jak potvrdil i nahrávač Petr Zapletal. "Byl na nás trochu tlak kvůli porážce se Srbskem a Černou Horou, ale dokázali jsme se s tím v klidu vypořádat," cenil si obratu.

Stabilnímu členovi základní sestavy pomohl i krátký odpočinek v závěru prvního setu, kdy místo něj přišel na hřiště Ticháček. "Vždycky je dobré se na hru podívat z odstupu a klidným okem," uznal hráč švýcarské Ženevy.

:. Dobývání Madridu
PORÁŽKAFavorita trápili, ale neudolali
VÍTĚZSTVÍŘekové letos popáté

Prostředí se nebojí

Španělé ve večerním utkání podlehli favorizovanému Srbsku a Černé Hoře 1:3, a tak se čeští volejbalisté utkají s domácím celkem v přímém souboji o druhé místo ve skupině a tím i postup do semifinále.

Zatím však hráli Češi v Madridu před chabými návštěvami, a dnes večer se přitom očekává desetitisícový kotel, hluční bubeníci a sličné roztleskávačky. Problém v tom ale reprezentanti nevidí. "Ze zápasů v Ostravě víme, co je to bouřlivé prostředí," je klidný Řeřábek.

"Diváci budou domácí borce hnát dopředu, ale nám atmosféra také pomůže, více se vyhecujeme," myslí si kouč, kterého ve španělském dresu individuálními výkony zaujali zejména Pascual a De La Fuente. "Známe dobře jejich jednotlivce, doufáme, že najdeme recept i na celý tým. Snad by mohl být k dispozici i dosud nemocný Pláteník," věří kouč.

"Musíme začít v klidu a počkat na chyby soupeře. Nervózní by měli být spíš Španělé," je přesvědčen Zapletal.

Reklama

Související témata: