Hlavní obsah

Budějovičtí volejbalisté zvládli tie-break a vedou ve finále 2:0

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Volejbalisté Českých Budějovic zvládli i druhý finálový zápas extraligy a v sérii na čtyři vítězství vedou nad Duklou Liberec 2:0. V sobotním duelu vyhráli Jihočeši v domácím prostředí 3:2, třetí utkání se hraje v úterý 1. května od 18:00 v Liberci.

Článek

Liberečtí se v druhém finále lépe koncentrovali na servis a především jeho zásluhou si v úvodu vypracovali tříbodové vedení. V polovině setu ale bylo srovnáno, domácím zařizoval body z velké většiny kvalitním blokem kapitán Pochop. V koncovce ale právě on poslal míč do autu a Liberec se poprvé v sérii radoval ze zisku setu.

O osudu druhého dějství rozhodovaly jen maličkosti. Oba celky se střídaly ve vedení a v dramatickém závěru se nakonec prosadili poměrem 25:23 domácí. V třetím setu si Dukla udržovala mírný náskok, a ten hostům vydržel až do dvou setbolů (22:24). Argentinský nahrávač Simaro často zařazoval do útoku blokaře, poslední míč v setu ale proměnil v bod smečař a kapitán Liberce Jeslínek.

Vyrovnaná bitva pokračovala i ve čtvrtém dějství. V dresu Jihostroje se dařilo především smečaři Zachovi a Pochopovi, přidal se i Čajan a domácí po výhře 25:22 vybojovali pátý set. V tie-breaku nejprve vedli Liberečtí (2:4), naposledy se strany otáčely za stavu 8:7 pro domácí. Oba nahrávači Sládeček i Simaro v útoku hledali především oba univerzály. Jihostroj vedl 11:8 a 13:10, proměnil hned první mečbol a vyhrál 3:2.

Zlepšení Liberci výhru nepřineslo 

Trenér vítězů Petr Brom uznal, že Liberec měl v sobotu výborný servis. "Hosté byli úspěšní v útoku, my se zlepšovali postupně, dohrávali jsme těžké míče. Liberec nás v některých faktorech převyšoval, ale pak mu přestal hrát Polák a v tie-breaku rozhodly maličkosti - dva bloky a dva se štěstím uhrané balony. Výborně hrál liberecký Kryštof, u nás si standard udrželi středoví hráči, hodně nám pomohl Zach," prohlásil.

Asistent trenéra Liberce Dalibor Polák litoval, že ani zlepšení oproti prvnímu zápasu nepomohlo Dukle k vyrovnání série. "Problémy máme s bodovými balony. Budějovičtí nás ubránili, pak výměny dohrávali. Jen v některých fázích jsme se opírali o dobrý servis. Nejlepším hráčem obou zápasů byl univerzál Budějovic Radek Motys, dobré dva zápasy odehrál náš libero Kryštof," řekl Polák.

I on si postěžoval na výkon sudích. "Podle mne nemají kvalitu rozhodčí, je na to třeba upozornit. Jsou nejslabším článkem na hřišti, druhý zápas odpískali dobře, druhý set prvního podle mne ale svými chybami ovlivnili," dodal Polák.

Výsledek - finále:
Jihostroj České Budějovice - Dukla Liberec 3:2 (-20, 23, -23, 22, 11)
Rozhodčí: Fink, Hudík. Čas: 135 min. Diváci: 1240. Stav série: 2:0.

Reklama

Související témata: