Hlavní obsah

Rozhodčí v NBA nejsou podle hráčů rasisté

Hvězdy basketbalové NBA zpochybnily výsledky studie, která odhalila, že sudí pískají víc faulů hráčům jiné pleti, než jakou mají sami. Rozhodčích se zastali například Kobe Bryant z Los Angeles Lakers nebo LeBron James z Clevelandu.

Článek

"Je to naprostá blbost," striktně prohlásil James. "Mnohem víc faulů mi pískají černí rozhodčí než bílí. Rozhodně nemůžu říct, že bych měl někdy pocit, že si na mě sudí jiné pleti zasedli," přidal se Bryant. "Spíš bych řekl, že je to takový obrácený rasismus," dodal. "Podle mě tady má někdo moc volného času," komentoval výsledky studie veterán Chicaga Bulls P. J. Brown.

Podle výzkumu, ve kterém vědci na Pensylvánské univerzitě vyhodnocovali data z 13 sezon do roku 2004, je však rozdíl v trestech od tmavých rozhodčích pro bílé hráče a naopak tak výrazný, že přímo ovlivňuje výsledky utkání. "Myslím, že kdyby byl nějaký sudí zaujatý, všichni by si toho všimli. Podle mě to je věc, kterou nejde skrýt, a nic takového jsem nezaregistroval, proto výsledkům nevěřím," řekl Chris Duhon z Chicaga Bulls.

Rozhodčích se také zastalo vedení NBA, které si nechalo vypracovat vlastní studii, která zahrnovala období od roku 2004 do konce letošní základní části ligy. "Zatímco oni vyhodnocovali data tří sudích jako celku, my jsme se zaměřili na jednotlivé rozhodčí. A rozdíl v posuzování faulů hráčům jiné barvy pleti byl zanedbatelný," prohlásil Joel Litvin, šéf ligových a basketbalových operací.

Reklama

Související témata: