Hlavní obsah

Karvinští házenkáři v prvním finále porazili Duklu o šest gólů

KARVINÁ

Karvinští házenkáři úspěšně vykročili za obhajobou mistrovského titulu, když v úvodním finálovém utkání doma porazili Duklu Praha 23:17. Baník si vypracoval rozhodující náskok hned v úvodní čtvrthodině, v níž soupeři povolil jediný gól a sám šel do pětibrankového trháku. Druhý zápas se hraje v Karviné v neděli od 17 hodin.

Foto: ARCHIV

Ilustrační fotografie

Článek

Pražané dali úvodní gól, ale pak se na patnáct minut střelecky odmlčeli. Karvinská zasunutá obrana je odkázala na střelbu z dálky, která však Pauzovým svěřencům nešla. Skoro všechno pochytal brankář Marjanovič, hosté však i čtyřikrát smolně zacílili tyč.

Favorit dominoval pevnější obranou i trpělivou ofenzivou. Na rozdíl do protivníka dokázal Zdráhalou či Kuzem udeřit z devíti metrů, ale díky většímu počtu technických chyb Dukly se prosazoval i z rychlých protiútoků. Za sedmnáct minut domácí vedli 7:2 a na distanc čtyř až šesti zásahů pak Pražany drželi do 38. minuty. Za stavu 13:9 chytil náhradník Mrkva Brabcovi sedmičku, domácí kontrovali šňůrou tří gólů a bylo rozhodnuto.

Hosté na Karvinou neměli, selhali především střelecky, ale v důležitých momentech duelu vyrobili i více technických chyb. Pět minut před koncem vybublaly emoce, když Šik šlápl na ležícího Plška a za vzájemnou potyčku s Kuzem vyfasoval červenou kartu. Domácí ve vypjatém závěru radši stáhli všechny klíčové hráče, ale i s druhou garniturou dotáhli utkání ke zdárnému konci.

"Jsem spokojen z toho pohledu, že jsme vyhráli, ale jsem nespokojen s množstvím technických chyb, které jsme vyprodukovali. V útoku nám hrála líp pravá strana než levá, doufám, že se to v neděli zlepší. Útočně však utkání oboustranně pokulhávalo, proto nemělo vrcholnou kvalitu," řekl karvinský kouč Jiří Kekrt.

Trenér Dukly Pavel Pauza svůj tým pokáral především za nízkou efektivitu střelby. "Propadli jsme po útočné stránce, bohužel nám chybí střelec typu Stehlíka. Škoda, že za stavu 13:9 pro Karvinou jsme nedali sedmičku. Možná jsme v tu chvíli měli herně navrch a mohli jsme soupeře znervóznit, ale naopak jsme ho poslali do sedmibrankového vedení," uvedl Pauza.

Výsledek - finále, 1. zápas:
Baník Karviná - Dukla Praha 23:17 (12:6).
Nejvíce branek: Kuzo 7/3, Kubis, Zdráhala a Heinz po 3 - Brabec 7/2, Šik 4, Chroustovský 3. Rozhodčí: Kohout, Novák. Sedmimetrové hody: 3/3 - 4/3. Vyloučení: 5:5. ČK: 55. Korňan a Kuzo - 55. Šik. Diváci: 800. Stav série: 1:0.

Reklama

Související témata: