Hlavní obsah

Basketbalistka Pavlíčková se vzdala reprezentační kariéry

PRAHA

Basketbalová reprezentace se bude muset při obhajobě titulu mistryň Evropy na přelomu září a října v Itálii obejít bez jedné z hlavních opor Michaely Pavlíčkové. Devětadvacetiletá pivotka USK Praha oficiálně oznámila vedení České basketbalové federace (ČBF), že ukončila reprezentační kariéru. "Vzdává se dalšího působení v reprezentačním družstvu ze zdravotních důvodů," potvrdil ČTK sekretář ČBF Miloš Pražák.

Článek

Pavlíčková patřila k pilířům národního týmu a USK Praha. V anketě o nejlepší českou basketbalistku za loňský rok skončila na třetím místě za vítěznou Evou Vítečkovou a kapitánkou reprezentace Hanou Machovou. V závěru letošní sezóny se však ve svém klubu potýkala s problémy s koleny. "Určitě je to nepříjemná zpráva, Pavlíčková bude v reprezentaci citelně chybět," řekl trenér USK a asistent trenéra české reprezentace Lubor Blažek.

Hráčka své rozhodnutí dlouho zvažovala. "Měli jsme i v USK Praha problémy s prodloužením její smlouvy. Nakonec se rozhodla, že si přes prázdniny odpočine a v našem klubu ještě bude hrát. To, že rozhodnutí oznámila až nyní, svědčí o jejím vnitřním boji a dlouhém rozhodování. Po letech je basketbalem unavená a začíná upřednostňovat i jiné životní priority," dodal Blažek. Ten se snažil od začátku roku Pavlíčkovou společně s trenérem reprezentace Janem Bobrovským a manažerem Jiřím Hamzou přesvědčit, aby ještě startovala na mistrovství Evropy v Itálii.

Pavlíčková je odchovankyní Aritmy Praha. Pět let studovala v Denveru, kde hrála až do roku 2001 za univerzitní tým. V roce 2001 ji ve WNBA draftoval Utah, za který odehrála jednu sezónu. Po roční přestávce, kdy si v létě léčila zranění, ještě odehrála ve WNBA další sezónu ve Phoenixu. Vedle toho hájila od roku 2001 barvy slovenského Ružomberku, odkud zamířila v roce 2003 do Fenerbahce Istanbul. Od léta 2004 hraje v USK Praha.

V reprezentaci Pavlíčková startovala poprvé na mistrovství Evropy 2001 ve Francii, o dva roky později na evropském šampionátu v Řecku dopomohla týmu ke stříbrným medailím. Startovala na olympijských hrách v Aténách a jejím největším úspěchem v kariéře byl v roce 2005 zisk titulu mistryň Evropy v Turecku. Naposledy hrála v reprezentaci loni v září na mistrovství světa v Brazílii, kde české basketbalistky obsadily sedmé místo.

Reklama