Hlavní obsah

Clevelandu chybí v NBA jedna výhra k postupu do finále konference

NEW YORK

Basketbalistům Clevelandu chybí jedno vítězství k prvnímu postupu do finále Východní konference NBA po patnácti letech. Cavaliers vyhráli v pondělním čtvrtém duelu série druhého kola play-off 87:85 na palubovce New Jersey a ujali se vedení 3:1 na zápasy. Získat dva postupové mečboly se v Západní konferenci naopak nepovedlo San Antoniu, jež doma prohrálo 98:104 s Phoenixem. Stav je série je 2:2.

Článek

Cleveland táhl k vítězství LeBron James. Autor 30 bodů hodil za hlavu předchozí zápas, který byl s 18 body na kontě jeho nejhorší v play-off v životě. Jeho tým ale především těžil ze špatné střelby trojice opor soupeře. Vince Carter, Jason Kidd a Richard Jefferson měli mizernou úspěšnost, i když první z nich si nakonec připsal solidních 25 bodů, Kidd zase zazářil při doskakování 17 sebranými míči. Kidd ale z pole trefil jen dva z 13 pokusů, Jefferson tři z 12 a Carter šest z 23, navíc při poslední akci přišel dvě sekundy před koncem o míč a připravil Nets o možnost pokusit se o vyrovnání.

"Naším největším nepřítelem jsme my sami," řekl spoluhráč Mikki Moore, který si 25 body vytvořil osobní rekord v play-off. "Vždycky v klíčové chvíli buď ztratíme míč, špatně vystřelíme nebo něco jiného. Máme na ně, jen to vždycky dotáhnout," dodal.

V San Antoniu se hrál další tvrdý zápas dvou nesmiřitelných rivalů a v poslední minutě přišly ke slovu nezvladatelné emoce. Na jejím začátku nejprve Steve Nash překlopil poprvé v zápase vedení na stranu Suns a v její polovině nejlepší střelec večera Amare Stoudemire, autor 26 bodů, zvýšil na 100:97. Když Manu Ginobili na druhé straně netrefil koš, vyrukoval Robert Horry s brutálním bodyčekem na Nashe, který vylétl z palubovky a spadl do tabule časoměřičů. Ještě než si sám stihl s Horrym zákrok vyříkat, už jej pomstil Raja Bell a rozhodčí měli co dělat, aby zabránili hromadné bitce, protože i obě lavičky byly na nohou.

"Nemůžete nechat srazit svého nejlepšího hráče. Člověk se nechce prát, ale proti něčemu takovému se musí postavit," omlouval Bell svůj výpad proti Horrymu. "Normálně mě srazil z palubovky. Dovedu pochopit, že byl frustrovaný, ale tohle bylo naprosto zbytečné. Nějaká rána k basketbalu patří, ale tohle trochu překročilo meze," zlobil se Nash, který dokončil utkání s bilancí 24 bodů a 15 asistencí. Završil ji ve zbytku zápasu, když v krajně nevraživém prostředí udržel nervy a dvěma šestkami stejně jako Shawn Marion nedovolili soupeři přiblížit se bodově na dostřel.

NBA - 2. kolo play off, 4. zápasy:
Východní konference:
New Jersey - Cleveland 85:87 (stav série 1:3).
Západní konference:
San Antonio - Phoenix 98:104 (stav série 2:2).

Reklama

Související témata: