Hlavní obsah

Nowitzki porazil Nashe v souboji o MVP basketbalové NBA

Ve své deváté sezóně v NBA se Němec Dirk Nowitzki dočkal poprvé ceny pro nejužitečnějšího hráče. Vedení zámořské basketbalové ligy potvrdilo páteční zprávy médií, že se titulem MVP může minimálně rok pyšnit jako první Evropan v historii osmadvacetiletý křídelní hráč Dallasu. Hlasování novinářů z USA a Kanady vyhrál Nowitzki o 125 bodů před vítězem posledních dvou ročníků ankety Stevem Nashem z Phoenixu.

Článek

Nowitzkého zařadilo na první místo 83 ze 129 žurnalistů, celkem nasbíral 1138 bodů. Prvenství bylo ohodnoceno deseti body, každé další umístění sedmi, pěti, třemi a jedním bodem za pátou příčku. Kanadský rozehrávač Nash získal 1013 bodů, elitní pětku doplnili kanonýr Los Angeles Lakers Kobe Bryant (521 bodů), Tim Duncan ze San Antonia (286) a LeBron James z Clevelandu (183).

Nowitzki trofej pojmenovanou po prvním prezidentovi NBA Maurici Podoloffovi převzal dnes ve svém domově v Dallasu z rukou komisionáře soutěže Davida Sterna. Vysloužil si ji za své výkony v dlouhodobé části sezóny, v níž dovedl Dallas k 67 vítězstvím a jen 15 porážkám. V play-off ale texaský klub senzačně vypadl už v prvním kole.

Zklamání z brzkého konce sezóny

Basketbalista vysoký 214 cm byl nejlepším střelcem Dallasu s průměrem 24,6 bodu na zápas i nejlépe doskakujícím hráčem (8,9). Jako jediný ze všech basketbalistů v NBA se dostal přes 50 procent úspěšnosti střelby, při tříbodových pokusech měl 40 procent a trestných hodů proměnil v průměru devět z deseti.

"Jsem dojatý, je to jedinečný den a pro mě velká čest," prohlásil nový majitel prestižního ocenění. Zklamání z brzkého konce sezóny na něm nicméně stále bylo patrné. "O tomto ocenění jsem se dozvěděl před pár dny, ale pořád mě moc mrzí, že musím prožívat play-off jen jako divák. Měli jsme fantastickou sezónu, ale 67 vítězství ze základní části se náhle stalo bezvýznamným," přiznal.

Nejužitečnější hráči NBA jsou vyhlašováni od roku 1956. Nowitzki je teprve čtvrtým cizincem v kanadsko-americké soutěži, který cenu MVP získal. Od začátku působení v nejlepší lize světa v roce 1998 je věrný jedinému klubu.

Reklama