Hlavní obsah

Utah postoupil v NBA po devíti letech do finále konference

NEW YORK

Basketbalisté Utahu postoupili do finále Západní konference NBA, což se jim naposledy povedlo před devíti lety. Tým Jazz porazil v úterním pátém utkání druhého kola play-off 100:87 Golden State a sérii vyhrál jednoznačně 4:1 na zápasy. Mečbol se naopak nepodařilo na domácí palubovce proměnit Detroitu, který ztratil s Chicagem druhý duel za sebou, i po úterní porážce 92:108 však vede ještě 3:2.

Článek

Z haly EnergySolutions Arena v Salt Lake City udělali hráči Jazz v play-off nedobytnou tvrz. V prvním kole tu třikrát neuspěl Houston, nyní došlo potřetí i na přemožitele nejlepšího týmu základní části Dallasu. Jako další se o to bude pokoušet Phoenix, nebo San Antonio, mezi nimi ale za stavu 2:2 ještě zdaleka není rozhodnuto. "Je nám to jedno, tak jako tak přijede jeden z nejlepších týmů současnosti," řekl Derek Fisher, autor 20 bodů.

"Myslím, že nikdo včetně nás nemůže doopravdy říct, jak dobrý náš tým může být," pokračoval Fisher po úspěchu, který Jazz zaznamenali naposledy v roce 1998, ještě za éry slavných Johna Stocktona a Karla Malonea. Jejich dresy s vyřazenými čísly 12 a 32 dnes visí pod střechou haly.

Klíčové bylo doskakování

Stejně jako prakticky v celé sérii opanovali domácí hráči důležité doskakování, získali takto o 24 odražených míčů víc než soupeř. Alespoň deset doskoků zaznamenali Andrej Kirilenko (15) a Carlos Boozer (14), kteří každý přidali 21 bodů, Mehmet Okur (12) a Paul Millsap (10). "Kdybychom to doskakování neměli, měli bychom velké potíže," řekl kouč Jerry Sloan.

Jeho protějšek Don Nelson vzal vyřazení se vztyčenou hlavou. "V naší šatně neuvidíte žádné zvlhlé oči. My měli fantastický rok. A v téhle sérii byl zase fantastický Utah," řekl.

Chicago dál sní sen o obratu

To v Auburn Hills naopak nedobytnost haly Detroitu v play-off padla a basketbalisté Chicaga dál žijí sen, že se stanou prvním týmem, který otočí sérii play-off ze stavu 0:3. V historii zámořského sportu se něco takového povedlo jen dvěma hokejovým a jednomu baseballovému celku. Bulls mohou vyrovnat ve čtvrtek před vlastním publikem a pokud budou trefovat koš stejným způsobem, jako se jim to dařilo v prvním poločase v úterý, nebudou bez šance.

Býkům před hlavní přestávkou propadlo košem 72,2 procenta střel a jen těsně nevytvořili nový rekord NBA. "A to je přitom těžké mít sedmdesátiprocentní střelbu i tehdy, když vás nikdo nebrání, v prázdné tělocvičně. Ale v takovéhle situaci, pod takovým tlakem...," vysekl poklonu soupeři kouč Detroitu Flip Saunders. "Takhle střílející tým, to bylo demoralizující," dodal.

Nejvíce se v domácím dresu činil Ben Gordon, autor 28 bodů, který minul jediný z šesti trojkových pokusů. "S prvním košem jsem chytil rytmus. Pak už jsem pálil, kdykoliv jsem byl jen trochu volný," řekl Gordon. "Všichni nás už odepsali. Nám ale nechybí sebedůvěra a v posledních dvou zápasech se to ukázalo," řekl.

NBA - 2. kolo play-off, 5. zápasy:
Východní konference:
Detroit - Chicago 92:108
Stav série: 3:2
Západní konference:
Utah - Golden State 100:87
Konečný stav série: 4:1

Reklama