Hlavní obsah

Cleveland musel v NBA odložit postup, třetí bod má i San Antonio

NEW YORK

Basketbalisté Clevelandu promarnili ve středu první šanci ukončit sérii s New Jersey a oslavit postup do finále Východní konference NBA po patnácti letech. Na domácí palubovce totiž prohráli 72:83, nicméně stále vedou 3:2 na zápasy. Ve vyrovnané sérii Západní konference mezi Phoenixem a San Antoniem se po pátém utkání ujali vedení hráči Spurs, kterým po dramatické výhře ve Phoenixu 88:85 zbývá udělat poslední krok.

Článek

Nets si vynutili návrat série do East Ruthefordu vítězstvím, které zámořská média označila vesměs za ošklivé. Ve třetí čtvrtině si hosté vypracovali vedení až o 22 bodů, přesto se nakonec museli obávat vyřazení, protože v závěrečné části dali jediný dvoubodový koš z pole a proměnili čtyři šestky. Třeba Jason Kidd v poslední minutě nedal pět trestných hodů. Ani Cleveland ale čtvrtinu úplně nezvládl, z pole skóroval jen třikrát a pouhými 13 body se podílel na nevydařeném vyvrcholení pátého duelu. Ten šestý se bude hrát v pátek.

"Poslední čtvrtina nebyla žádná krása. Oba týmy zářily v defenzívě, v útoku vůbec," řekl Kidd, který byl s 20 body nejlepším střelcem hostů. Stejnou bilanci měl i na druhé straně LeBron James, který ale neodehrál poslední minutu kvůli zraněnému kolenu po souboji s Kiddem. James byl navíc ve druhé půli myšlenkami u přítelkyně, kterou měsíc před druhým porodem museli lékaři o přestávce ošetřit a odvezli ji z haly do nemocnice. "Moc toho nevím, ale měla by být v pohodě," řekl bezprostředně po utkání James.

Ve Phoenixu se hrál zápas s obdobným scénářem, jen v opačném partu než v pondělí, kdy se Suns ujali v poslední minutě poprvé vedení a slavili vítězství. V pátém duelu takřka celou dobu vedl Phoenix, ačkoliv byl citelněji oslaben o distancované Amarea Stoudemirea a Borise Diawa než soupeř, který po hektické koncovce minulého utkání přišel jen o Roberta Horryho. Když 36 sekund před koncem poslal Bruce Bowen trojkou hosty do prvního vedení od šesté minuty, Spurs už zápas, během něhož domácí fanoušci nemohli hráčům soupeře ani ligovému vedení přijít na jméno, nepustili.

"Po všech těch věcech, které jsem zaslechl z hlediště, jsem zažil skvělý pocit," řekl o rozhodujícím koši na 84:81 Bowen. V pátek mohou Spurs sérii rozhodnout, ale opět budou postrádat Horryho, zatímco do sestavy Phoenixu se potrestaní hráči vrátí. Zvlášť cenný bude návrat nejlepšího střelce týmu Stoudemirea, který v sezóně chyběl úplně poprvé. "Ať se na to kouknete z kterékoliv stránky, dneska rozhodlo, že jsme byli oslabení," řekl domácí rozehrávač Steve Nash.

NBA - 2. kolo play-off, 5. zápasy:
Východní konference:
Cleveland - New Jersey 72:83 (stav série 3:2).
Západní konference:
Phoenix - San Antonio 85:88 (stav série 2:3).

Reklama

Související témata: