Hlavní obsah

Cleveland a San Antonio jsou v semifinále NBA

NEW YORK

Basketbalisté Clevelandu a San Antonia zkompletovali semifinálové složení NBA. Oba týmy vyhrály série druhého kola play-ff 4:2 na zápasy. Cleveland získal postupový bod proti New Jersey páteční výhrou na palubovce soupeře 88:72, San Antonio vyřadilo Phoenix domácím vítězstvím 114:106.

Článek

Ve finále Západní konference se San Antonio utká s Utahem, o titul šampiona ve východní části ligy budou bojovat Cleveland, jenž se mezi elitní kvarteto týmů NBA dostal po patnácti letech, a Detroit. Na Západě se začne hrát už v neděli, první finále Východní konference bude o den později.

Clevelandští Cavaliers dokázali přidat čtvrté vítězství i přesto, že prakticky celou třetí čtvrtinu postrádali svou největší hvězdu LeBrona Jamese. Dvaadvacetiletý tahoun týmu totiž nasbíral nebezpečné množství faulů a trenéři ho chtěli šetřit na závěr zápasu. Nets dokázali Jamesovy nepřítomnosti využít a původně dvaadvacetibodový náskok hostů stáhli až na jeden bod. Ve čtvrté části se však James na palubovku vrátil a New Jersey se obrat nezdařil.

"Myslím, že nebylo jednoduché pro fanoušky Cavs dívat se na tu třetí čtvrtinu. Byla to jedna z těch částí, které nechcete prožít," uvedl James, jenž zaznamenal 23 bodů a připsal si osm doskoků a stejný počet asistencí. "Postup mezi nejlepší čtyři je ale úžasný. To je asi nejlepší pocit, jaký jsem kdy ve své basketbalové kariéře zažil," dodal rodák z Akronu v Ohiu, který působí v NBA čtvrtým rokem.¨

Tým Spurs se mohl spolehnout na své opory

Na rozdíl od Clevelandu jsou basketbalisté San Antonia ve finále konference v posledních letech častými hosty. Nyní přišel na řadu znovu jejich šťastný lichý rok, v sezónách 2003 a 2005 dokráčeli až k titulu.

Tým Spurs se mohl v šestém duelu spolehnout na své tradiční opory, které se střelecky činily. Manu Ginobili nastřílel 33 bodů, Tony Parker rovných třicet a Tim Duncan čtyřiadvacet. Přesto se Phoenixu podařilo stáhnout dvacetibodové vedení domácích v závěru na pět bodů, texaské mužstvo si však postup vzít nenechalo.

"Bylo to tvrdé, bojovné a fyzické utkání. Je úžasné, že jsme ho vyhráli, protože Suns jsou neskutečně dobří basketbalisté. Upřímně, budu muset ještě zjistit, jak jsme to vlastně dokázali," přiznal kouč Spurs Gregg Popovich.

Podle hráčů Phoenixu rozhodl pátý zápas

Podle představitelů poraženého celku rozhodl celou sérii pátý zápas, do nějž nemohli zasáhnout potrestané hvězdy Amare Stoudemire a Boris Diaw. Suns se s jejich suspendací za opuštění lavičky během potyčky v závěru čtvrtého duelu nemohli smířit ani v pátek. Jak chyběl například Stoudemire, ukázal jeho nynější příspěvek 38 bodů.

"Co mám říct? Jedna moje část se chce zachovat sportovně a ocenit je za to, že nás porazili. Na druhou stranu ovšem je pro mě hodně těžké přijmout takový konec sezóny. Nikdy nevíte, jak by to dopadlo (kdyby mohli Stoudemire a Diaw hrát v pátém zápase)," uvedl zklamaný rozehrávač Phoenixu Steve Nash.

NBA: kolo play-off, 6. zápasy:
Východní konference :
New Jersey - Cleveland 72:88 (konečný stav série 2:4).
Západní konference:
San Antonio - Phoenix 114:106 (konečný stav série 4:2).

Reklama

Související témata: