Hlavní obsah

Házenkáři Karviné i potřetí zdolali Duklu a obhájili loňský titul

PRAHA

Házenkáři Karviné získali čtvrtý mistrovský titul za sebou. Baník po dvou domácích triumfech nad Duklou Praha v sobotu dokázal zvítězit i v hale svého soupeře a po výhře 30:27 ukončil letošní finálovou sérii v nejkratším možném čase. Karviná si připsala devátý titul v historii nejvyšší soutěže.

Článek

Závěrečné utkání bylo opravdovým vyvrcholením extraligového ročníku. Domácí do něj vstupovali s vědomím, že pokud neuspějí, získá jejich soupeř pohár pro vítěze, a tak začali náporem. Během úvodních minut si udržovali těsný náskok, o který ovšem záhy přišli.

Od stavu 3:3 se Dukla několik minut neprosadila a výsledkem bylo třígólové vedení úřadujícího mistra, jehož nepřibrzdilo ani zranění brankáře Marjanoviče. V 11. minutě se hostující gólman při likvidaci rychlého brejku bolestivě střetl s jedním z pronikajících hráčů a mezi tyče musel dvoumetrový mladík Mrkva. Po chvíli však zkušenějšího kolegu pustil zpět do branky.

Skóre se následně rovnoměrně vršilo na obou stranách, Karviná si stále pečlivě hlídala dvou- až tříbrankové vedení. Zlomem byla druhá desetiminutovka, kdy Baník odskočil na 10:6 a domácí kouč Pavel Pauza reagoval oddechovým časem. Dukle však nadále dělala hostující obrana značné problémy a na přesné trefy se nadřela mnohem víc než nápaditě kombinující Karviná.

Domácím utekl začátek druhého poločasu 

Domácím se přesto do poločasu podařilo snížit na nadějných 13:15, jenže vítr z plachet jim vzaly hned první minuty druhého dějství, kdy neproměnili pět vyložených šancí. Hosté zvýšili na 18:14 a zdálo se, že už mohou chladit šampaňské na oslavu devátého titulu. Dukla navíc hrála nečistě a na lavičku putoval jeden vyloučený hráč za druhým. Ovšem domácí se i v oslabení nečekaně vzepjali. Taktovku převzal především autor deseti gólů Stehlík a čtvrt hodiny před koncem najednou svítil na ukazateli stav vyrovnaný stav 20:20.

Domácí se nadechovali k obratu, jenže v nejdůležitějších chvílích rozhodly zkušenosti. Baník si mazácky chodil pro dvouminutové fauly a nabízené příležitosti chladnokrevně trestal. Dukle naopak docházely síly, vynaložené na ubránění karvinských přesilovek, a pět minut před koncem už hosté opět vedli o tři branky.

Psychický i fyzický fond domácích hráčů už neumožňoval zdramatizování koncovky, a přestože si Pauza vzal další oddechový čas, minutu před koncem karvinští fanoušci uvítali oslavným pokřikem "mistři" čtvrtý titul svých miláčků za sebou.

Rozhodli větší zkušenosti 

Podle trenéra staronových šampiónů Jiřího Kekrta rozhodla především větší zkušenost jeho svěřenců. "Faktem je, že máme lepší podmínky než kterýkoliv jiný tým v České republice. Daří se nám to, co jinde není, totiž držet hráče na profesionální úrovni. To, že hráči nejsou profesionálové, je chyba české házená," řekl novinářům Kekrt.

Sedmý titul Karviné z osmi posledních sezón považoval na zasloužený. "Vzhledem k celoroční práci jsme si ho zasloužili. Naše výkony měly vzestupnou tendenci. Začátek byl problémový, konec naopak silný. Takticky jsme to zvládli lépe než ostatní," pochvaloval si kouč a běžel ke slavícímu mužstvu.

Jeho protějšek Pauza i přes prohru nebyl vyloženě zklamaný, Dukla vylepšila umístění z loňského ročníku. "Před sezónou bychom to brali jako úspěch. Asi ještě nejsme tolik vyzrálí jako Karviná. Mysleli jsme, že Karvinou potrápíme víc, do příštího ročníku musíme ještě zapracovat," prohlásil Pauza. "Dnes to byl vyrovnaný zápas od 15. do 30. minuty, pak jsme se nechávali vylučovat a chyběly nám síly," dodal.

Výsledek - finále:
Dukla Praha - Baník Karviná 27:30 (13:15)
Branky: Stehlík 9/1, Šik 6, Brabec 3/1, Lehocký 3, Vraný, Rams a Chroustovský po 2 - Zdráhala 7/1, Plšek 6, Bednařík 5, Mrózek 4, Kuzo 4/2, Indjič 2, Kubis a Korňan po 1. Rozhodčí: Pešek, Pavlát. Sedmimetrové hody: 3/2 - 4/3. Vyloučení: 7:3. Diváci: 300. Konečný stav série: 0:3.

Reklama

Související témata: