Hlavní obsah

Volejbalisté vydřeli na úvod Evropské ligy výhru nad Řeky

SVITAVY

Čeští volejbalisté zahájili Evropskou ligu vydřeným pětisetovým vítězstvím nad Řeckem. Ve Svitavách v sobotu porazili účastníka zářijového mistrovství Evropy, na němž naopak budou svěřenci Zdeňka Haníka chybět, v rozhodujícím tie-breaku 15:12. Svitavská odveta se uskuteční v neděli znovu od 17:30.

Foto: FIVB

Ilustrační foto

Článek

Oba trenéři přebudovávají svůj reprezentační tým. V českém oproti loňskému MS zůstalo jen šest hráčů, Řekové zase přijeli do Svitav pod vedením nového kouče. A do zápasu vstoupili sebevědomě. Domácí v úvodní sadě prohrávali ještě 8:13, ale pak zlepšili servis i obranu. Když se nadechovali k náporu, nad městem se přehnala bouřka a hala na 15 minut zhasla. Z tempa ale nečekaná přestávka Čechy nevyvedla a získaný náskok udrželi.

V druhé sadě Haníkův tým ztratil nadějné šestibodové vedení (12:6), výkon Řeků začal stoupat, s jejich obranou měli náhle čeští útočníci velké problémy a v prostřední pasáži byla domácí ofenziva zcela bezzubá. Hosté vývoj otočili na 15:13 a stav zápasu srovnali.

Popelku poté v základní sestavě vystřídal Baránek, místo Cerhy zase nastoupil Král, člen mistrovského celku italské ligy Trevisa. Čeští hráči znovu začali diktovat tempo a ujali se vedení 2:1 na sety. Jenže pak špatně bránili, Řekové často nacházeli mezery v jejich blocích. I když prakticky celý čtvrtý set dotahovali ztrátu, vynutili si tie-break.

"Nejsme schopni zablokovat vyšší míče, za to platíme," pojmenoval po čtvrtém setu za stavu 2:2 hlavní slabinu blokař Jiří Král. Mladý český výběr nakonec zahájil reprezentační sezonu vítězstvím. "Jsem moc rád, že jsme vyhráli, protože mančaft je mladý, je v něm spousta nových hráčů a teprve se poznává a sehrává. Cením si, že všichni dali do hry srdce, to v minulosti vždycky nebývalo," řekl novinářům kapitán Michal Rak.

Trenér Haník měl výtku k týmu i sobě samému. "Asi jsem se dopustil chyby, když jsem ve druhém setu vystřídal (smečaře) Popelku. Jako by to náš tým rozhodilo," uvažoval. Kritický byl pak k obraně na síti. "Byli jsme takticky výborně připravení, ne vždy jsme ale plnili to, co jsme si řekli. V některých fázích se to týkalo bloku," řekl.

V druhém dnešním utkání 'české' skupiny B podlehli Portugalci, kteří se během příštího víkendu představí v Plzni, doma Slovincům 1:3.

Evropská liga volejbalistů - skupina B
ČR - Řecko 3:2 (19, -19, 22, -22, 12)
Rozhodčí: Alksnis, Timermanis (oba Lot.). Čas: 120 min. Diváci: 1050.
Sestava ČR: Ticháček, Popelka, Cerha, Štokr, Zach, Rak, libero Kryštof - Bence, Baránek, Kust, Konečný, Král.
Další výsledky
Skupina B: Portugalsko - Slovinsko 1:3 (-23, 19, -21, -29).
Skupina A: Nizozemsko - Španělsko 3:2 (21, -21, 23, -19, 14), Belgie - Německo 0:3 (-19, -20, -18).
Skupina C: Lotyšsko - Slovensko 1:3 (-20, 22, -26, -17), Rumunsko - Turecko 0:3 (-20, -17, -21) a 2:3 (27, -22, 22, -19, -12).

Reklama

Související témata: