Hlavní obsah

Prostějov vyhrál v Děčíně a poprvé v historii je ve finále NBL

DĚČÍN

Basketbalisté Prostějova si poprvé v historii zahrají ve finále nejvyšší soutěže. V rozhodujícím semifinálovém duelu vyhráli v Děčíně 83:71 a v sérii nakonec zvítězili 3:2. Finálová série hraná rovněž na tři vítězná utkání začne v pátek na palubovce trojnásobných šampionů z Nymburka, který do utkání o titul prošel díky hladké semifinálové výhře nad A Plus Brno. Děčín se s Jihomoravany utká o třetí místo.

Článek

Severočeši dnes před bouřící halou nedovedli do konce velký obrat. V semifinále sice s Prostějovem prohrávali už 0:2 na zápasy, ale další dvě výhry vrátily druhý tým základní části zpět do postupové hry. Hanáci ale v posledním utkání zmobilizovali síly a po dvou sezonách, v nichž pokaždé prohráli semifinále v klíčovém pátém utkání, konečně slaví vysněnou finálovou účast.

"Je to obrovská úleva. Ten tlak na nás byl veliký," oddechl si kouč Miroslav Marko, který se do historie prostějovského klubu zapíše jako první kouč, který mužstvo dovedl přes nástrahy semifinále až k boji o zlaté medaile. Naopak v Děčíně zavládlo velké zklamání, nažhavení domácí věřili, že dosáhnou na třetí vítězství po sobě a poprvé proklouznou do finále. "Dnes byl ale Prostějov rozhodně lepší než my. Uděláme maximum pro to, abychom už tak mimořádnou sezonu zakončili alespoň bronzem," řekl děčínský trenér Pavel Budínský.

Páté semifinále opět nabídlo strhující basketbal. Od první minuty se na palubovce vedla nelítostná bitva, v níž měli zpočátku mírně navrch domácí i díky tomu, že hosté brzy nasbírali pět faulů a Děčín mohl sbírat body z trestných hodů. Ale nikdy neměl větší než čtyřbodový náskok.

Zkušení hosté nezpanikařili a postupně začali diktovat tempo hry. Prostějov díky Tomaszekovi a Bryanovi získal převahu pod oběma koši, skvělou partii sehrál i křídelní hráč Radek Nečas. "On byl jednoznačně naší největší postavou v celé sérii," řekl Marko. "Ale my jsme dnes měli výhodu i v tom, že jsme měli o jednoho pivota navíc. A hlavně nás zdobila obrovská vůle," pochvaloval si prostějovský trenér, zatímco v prostějovské šatně po sobě už hráči stříkali šampaňské.

Hanáci v poločase vedli o tři body a zápas po pauze gradoval. Prostějovští nejprve děčínskou halu umlčeli sedmibodovou šňůrou, vzápětí se zase vypjali domácí a osmi body po sobě převzali vedení. O jeden bod vpředu byli i na startu závěrečné čtvrtiny. "Kdybychom v sérii prohráli 0:3 na zápasy, tak si řekneme, že jsme na soupeře prostě neměli. Ale když jste v podstatě jen deset minut od finále, tak to vnímáte jinak. Ta energie, kterou jsme do toho vložili, vezme to hodně sil," litoval Budínský promarněné šance.

Poslední desetiminutovku sice Děčín odstartoval Milošovou trojkou, ale to byla poslední radost Severočechů. Pak začal úřadovat ruský kanonýr v prostějovských službách Igor Kudelin. Dal dvě důležité trojky a pak šestkami získal Prostějovu vedení 72:65. "Celý zápase se jako by potuluje na hřišti, ale pak udeří v ten rozhodující moment. To dělá velikost hráče," uvedl Marko. Domácí hráče navíc v klíčových okamžicích brzdily zbytečné chyby a ztráty, kterých se nevyvarovaly ani americké opory Sanders s Mulliganem.

"Nasbírali jsme osmnáct ztrát, to je strašně moc," řekl Budínský. Na druhé straně hosté chladnokrevně mířili za postupem, při trestných hodech se ani jednou nemýlili Czudek s Kudelinem a Bryanem. Na palubovce pracovaly i nervy, domácí pivot Jakub Houška vystartoval po Kudelinovi, který jej zezadu srazil. Prostějovský náskok se krátce před koncem vyšplhal až na deset bodů, půl minuty před koncem se prostějovští hráči na palubovce už oddávali postupovým oslavám a jejich fanoušci v hledišti rázem přehlušili ztichlé domácí publikum.

Semifinále basketbalové NBL:
BK Děčín - BK Prostějov 71:83 (22:21, 39:42, 57:56)
Nejvíce bodů: Sanders 17, Mulligan 14, J. Houška 13 - Butler 15, Kudelin 14, Crisp, Bryan a Nečas 12, Tomaszek 11. Rozhodčí: Vyklický, Vrážel, Macela. Fauly: 26:25. Pět chyb: 40. Miloš - 39. Nečas. Trestné hody: 24/20 - 28/23. Trojky: 7:4. Diváci: 1200. Nejlepší hráč: Nečas.
Konečný stav série: 2:3.

Reklama