Hlavní obsah

Basketbalisté Nymburka v úvodním finále rozdrtili Prostějov

NYMBURK

Basketbalisté Nymburka vkročili do finálové série první ligy s Prostějovem hladkou výhrou v poměru 97:60. Obhájci titulu položili základ k jasnému vítězství během prvního poločasu, na jehož konci měli už dvacetibodový náskok. Druhý finálový zápas je na programu ve středu na palubovce soupeře.

Článek

Prostějov sice ve středu úspěšně zvládl napínavou pátou semifinálovou bitvu v Děčíně, ale jeho hráči nebudou na historicky první ligové finále vzpomínat v dobrém. A pokud budou chtít duel s Nymburkem zdramatizovat, musí přidat po všech stránkách, protože dnes je Středočeši předčili úplně ve všem a především pak v obraně.

Přitom v úvodu dnešního duelu se nezdálo, jak hladký bude mít nakonec průběh. Hanáci se ještě možná vezli na vlně postupové euforie a díky dvěma dravým únikům Nečase je chvíli hřálo mírné vedení. Nymburk, usilující o rekordní čtvrtý ligový titul za sebou, se po počátečním tápání, možná zapříčiněném i devítidenní herní pauzou, rychle vzchopil a jasně ukázal, že je po právu považován za favorita finále.

Prostějovu chyběly síly

Hostům ublížilo i to, že klíčový pivot Bryan už ve třetí minutě nasbíral tři osobní chyby a odešel odpočívat na lavičku. Nymburský nápor řídil hlavně srbský kanonýr Savanovič, už v páté minutě měl na kontě devět bodů, brzy se k němu přidali i Rančík s energickým americkým dirigentem Washingtonem. V jedenácté minutě domácí poprvé vedli už dvouciferným rozdílem a nemilosrdně trestali každou chybu laxně hrajících Hanáků, které stála semifinálová série s Děčínem až příliš mnoho sil.

Nymburk v rozletu nepřibrzdila ani zónová obrana, kterou hosté několik minut zkoušeli praktikovat. Ale domácí střelci dostávali až příliš mnoho prostoru k jednoduchým košům. Hlavní rozdíl mezi oběma týmy byl v obraně. Zatímco agresivně hrající domácí nutili Hanáky k mnoha ztrátám a z rychlých brejků navyšovali vedení, prostějovští basketbalisté jen stěží hledali cestu ke koši, například první trojku přidal až ruský střelec Kudělin na devátý prostějovský pokus. Ale ani pod košem se hosté vůbec nedokázali prosadit, obávaný Tomaszek dal například pouhé dva body, nedařilo se ani Bryanovi.

Nymburk v závěru šetřil opory

Euforie v nymburské hale vrcholila, když Mack v úplném závěru prvního poločasu pod košem našel Nikkilu a skvěle hrající finský pivot, který navíc zářil i při obranné práci, zvýšil už na 52:32. Domácí druhou čtvrtinu vyhráli o třináct bodů a položili základ ke konečnému triumfu.

Nažhavený Nymburk ale ani po přestávce neubral z tempa a naopak dál soustavně nahlodával sebevědomí bezradného soupeře. Hosté se sice připravovali na pokrytí rychlých protiútoků domácích, ale od třetí čtvrtiny se už vůbec nestíhali vracet pod svůj koš a domácí si ze zbytku prvního finále udělali místo dramatického duelu vlastní exhibici.

A izraelský kouč v nymburských službách Muli Kacurin mohl v poslední čtvrtině šetřit největší opory. Na konci šlo už jen o to, s jakým přídělem hosté od Labe odjedou. Mohli být rádi, že neutrpěli čtyřicetibodový debakl.

Finále basketbalové NBL:
ČEZ Basketballl Nymburk - BK Prostějov 97:60 (25:18, 52:32, 79:41).
Nejvíce bodů: Rančík 19, Washington 18, Savanovič 14, Nikkila 12 - Crisp 16, Kudělin 12, Bryan a Šoška po 9. Rozhodčí: Dolinek, V. Lukeš, Paulík. Trestné hody: 25/19 - 19/13. Fauly: 22:23. Pět chyb: 29. Tomaszek (Prostějov). Trojky: 8:3. Diváci: 1451. Nejlepší hráč: Savanovič.
Stav série: 1:0

Reklama