Hlavní obsah

Cleveland si poprvé v historii zahraje finále NBA

CLEVELAND

Basketbalisté Clevelandu se poprvé po 36 letech existence klubu probojovali do finále NBA. Cavaliers v sobotním šestém utkání série o titul šampiona Východní konference porazili na domácí palubovce Detroit 98:82 a stali se vyzyvateli San Antonia, v jehož hale začne boj o cennou trofej ve čtvrtek.

Článek

Strůjcem rozhodujícího vítězství tentokrát nebyl jen LeBron James, který zaznamenal 20 bodů a 14 doskoků, ale především nováček Daniel Gibson. Jednadvacetiletý rozehrávač nastřílel v životním zápase 31 bodů, z toho 19 včetně pěti trojek v klíčové poslední čtvrtině do té doby vyrovnaného duelu.

"Vykliďte cestu pro superhvězdu, uhněte," smál se po zápase James, když se snažil před šatnou domácího týmu udělat místo pro Gibsona. "Jestli sním, tak mě prosím nebuďte," reagoval jednadvacetiletý hrdina zápasu. "Od začátku sezóny mi LeBron říkal, že ze mě udělá hvězdu. Když jsem zkazil střelu, hned byl u mě a říkal: 'Nevadí, příště to vyjde, máš na to'. Nejde slovy vyjádřit, jak mně a celému týmu pomohl," dodal.

"Věděl jsem, že to bude jeho zápas. Když jsem na začátku sezóny zavedl pokřik 'Raz, dva, tři, titul', všichni se na mě dívali jako na hlupáka. A vidíte, teď o něj budeme hrát," prohlásil James.

Ve finále čeká Cleveland ostřílený tým ze San Antonia, který bude hrát o svůj čtvrtý titul za posledních devět let, zatímco Cavaliers čeká boj o titul vůbec poprvé. "Oni jsou někde jinde než celá liga. Ale věřil jsem sobě i týmu od začátku sezóny a nevidím důvod proč to měnit. Na rozdíl od ostatních soubojů v play-off budeme muset jít do finále s ještě větším odhodláním a bojovností," řekl James.

Semifinále NBA - Východní konference - 6. zápas:
Cleveland - Detroit 98:82 (konečný stav série 4:2)

Reklama

Související témata: