Hlavní obsah

Cleveland, nebo San Antonio: NBA pozná svého šampióna

NEW YORK

Poprvé v historii Cleveland Cavaliers, nebo počtvrté za posledních devět sezón San Antonio Spurs. Odpověď na otázku, kdo bude novým šampiónem NBA a v očích Američanů zároveň basketbalovým mistrem světa, bude známá nejdříve 14. a nejpozději 21. června, kdy je na programu případný sedmý finálový duel.

Článek

Ten první se uskuteční už ze čtvrtka na pátek SELČ v San Antoniu, které bude mít díky lepší bilanci ze základní části domácí výhodu i tehdy, pokud se série protáhne na maximální počet zápasů.

San Antonio je favoritem v očích odborné veřejnosti i české hvězdy Jiřího Welsche, pro něhož je účast jeho bývalého týmu Clevelandu překvapením. Jeho tipem byl spíš Detroit, který ale ve finále Východní konference s Cavaliers prohrál 2:4 na zápasy. "Cavaliers mají skvělý tým kolem LeBrona Jamese, on táhne celé mužstvo. Finále může být zajímavá série, ale San Antonio má tým, který několikrát vyhrál v posledních letech, má mnohem větší zkušenosti, a to asi bude hrát rozhodující roli," soudí Welsch.

Basketbalový svět především sleduje, zda se podaří Jamesovi dotáhnout do konce misi, která začala už v roce 2003. Tehdy měli "Cavs" právo první volby v draftu a bez okolků sáhli po hráči, který se měl jednou stát novým Michaelem Jordanem. Ten byl šampionem NBA poprvé v 28 letech; Jamesovi je 22, už teď je superhvězdou a s jeho výkony v týmu vše stojí a padá. Za čtyři roky udělal z nejhoršího celku NBA kandidáta na titul. "Jsem vůdce skupiny hráčů, kteří věří mně i mým rozhodnutím," tvrdí James.

Vstupenky za 15 000 dolarů

Věří mu ale prakticky celý Cleveland - město, které nemělo 43 let příležitost slavit titul v žádné prestižní profesionální soutěži. Naposledy mu to dopřálo mužstvo amerického fotbalu Cleveland Browns v roce 1964. Ulice jsou dnes posety plakáty s nápisem "Věříme!", o domácí zápasy je obrovský zájem a ceny vstupenek dosahují na černém trhu 15 000 dolarů.

James je v centru pozornosti médií a musí počítat s tím, že se na něj zaměří i soupeř, který prý celou pondělní přípravu věnoval výhradně rozboru hry špílmachra Clevelandu. Navíc jeho soustředěnost může rozptylovat čistě osobní záležitost, protože se v nejbližších dnech stane podruhé otcem. James však rodinu připravil na to, že přednost má teď basketbal.

"Nebudu chybět ani na jednom zápase. Myslím, že Savannah chápe, jak moc mám rád své spoluhráče a jak moc mě oni potřebují," řekl James, jehož přítelkyně Savannah Brinsonová má termín porodu syna 17. června. To by se měl hrát pátý duel. James ale finále podřizuje vše. "Opakuji to, co jsem řekl už před svým prvním zápasem v NBA. Chci proměnit Cleveland v tak pulzující město, jakým je Las Vegas. S titulem v kapse to bude lehké jako facka," řekl.

Cavaliers nejsou úplnými outsidery

Přesto se před finálovou sérií o soupeři vyjadřuje s respektem. Spurs označil za nejkvalitnější tým ligy, který hraje nejlepší basketbal. "Já ale vždycky věřil v naše schopnosti a stejné je to i teď," uvedl James. Že nejsou Cavaliers úplnými outsidery, dokázali už v základní části, v níž Spurs v obou zápasech porazili. Jednomu z nejproduktivnějších týmů ligy dovolili nastřílet jen 81 a 78 bodů. "To fakticky hráli velkolepě. Jsou sebevědomí, ale ve finále narazí na těžkého soupeře," konstatoval Tim Duncan, který zase plní roli největší hvězdy San Antonia.

Ani Duncanovi nechybí sebevědomí a je přesvědčen, že jeho tým je favoritem nejen na papíře. Sezónu chce zakončit triumfem už jen proto, aby skončilo současné mediální šílenství kolem Jamese a dostalo se i na jeho tým. "Bylo by hezké, kdyby v televizi bylo někdy taky něco o nás," řekl ironicky Duncan. "Ale ten čas, kdy zmizí ze scény, už brzy přijde a do hlavních zpráv se dostanou Spurs," dodal.

Duncan a James jsou jasnými lídry svých týmů, ale trenéři upozorňují, že to nemusejí být oni, kdo finále rozhodne. "Oni by nebyli ve finále bez LeBrona Jamese a my bez Tima Duncana. To ví každý. Ani jedno z mužstev by to ale nedokázalo bez podpory spoluhráčů," řekl kouč Spurs Gregg Popovich.

Duncan má k ruce zkušenější borce

A Duncan, který třikrát zažil, jaké to je být šampiónem NBA a pokaždé byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem finále, má k ruce zkušenější borce. Mistrovské prsteny z let 2003 a 2005 s ním získali i ofenzivní typy Tony Parker, Manu Ginobili i defenzivní Bruce Bowen, který třikrát za sebou skončil druhý v anketě o nejlepšího obránce ligy a na němž by mělo ležet břímě úkolu zastavit Jamese. Po boku hvězdy "Cavs" se ale v play off rozehrál ke skvělým výkonům nováček Daniel Gibson a o otupení Duncanovy síly by se měl starat Drew Gooden.

Ale rozhodovat mohou maličkosti. Zvlášť, když se trenéři velmi dobře znají. Clevelandský Mike Brown byl totiž tři roky Popovichovým asistentem a má titul z roku 2003. Stejně jako jeho učitel klade obrovský důraz na obranu a právě v zápasech proti Spurs v základní části byla obrana klíčem k vítězství. V obou zápasech nepadlo příliš mnoho bodů, ani ve finále jich odborníci moc neočekávají. "Každý ví, co ten druhý udělá. Mezi námi už není mnoho tajností," upozornil Popovich.

V San Antoniu se uskuteční ve čtvrtek a v neděli první dva zápasy série, pak bude třikrát hostitelem Cleveland 12., 14. a případně 17. června. Pokud to bude nutné, vrátí se série znovu na 19. a 21. června do Texasu.

Reklama

Související témata: