Hlavní obsah

San Antonio ubránilo Jamese a vyhrálo první finále NBA

SAN ANTONIO

Basketbalisté San Antonia vstoupili úspěšně do boje o titul v zámořské NBA. Ve čtvrtečním úvodním finálovém utkání s Clevelandem na domácí palubovce ubránili největší hvězdu hostů LeBrona Jamese a vyhráli 85:76. James nastřílel pouhých čtrnáct bodů, když proměnil jen čtyři ze šestnácti střel z pole.

Článek

"Když už jsem přešel přes jednoho hráče, hned tam byl další," postěžoval si po zápase LeBron James. "Chci hrát lépe, máme na to vyhrát," dodal hráč, jemuž může být útěchou, že Michael Jordan, s kterým je často srovnáván, svůj první zápas finále NBA rovněž prohrál. V roce 1991 Jordana zastavilo Los Angeles Lakers.

Plán Spurs: odseknout LeBrona

Zaměřit se na Jamese bylo hlavním plánem basketbalistů San Antonia, speciálně jej měl na starosti Bruce Bowen. "Odvedli jsme dobrou práci, nedostal moc prostoru," pochvalovala si hvězda Spurs Tim Duncan. "LeBron je jako hlava hada, který vás může uštknout. A my potřebujeme tu hlavu odseknout," použil zajímavé přirovnání Robert Horry.

Úspěšné trojkové pokusy právě Horryho a Ginobiliho v úvodu čtvrté čtvrtiny vzdálili Clevelandu šanci zdramatizovat zápas, v tu chvíli už domácí vedli největším rozdílem 70:52. Pak sice předvedl dvě úspěšné trojky James a po zdařilých smečích Gibsona Cleveland skóre snížil, ale na vyrovnání už síly neměl.

Parkera podporovala "zoufalá manželka"

Do posledních 45 vteřin zápasu už James ani nezasáhl, jen otráveně sledoval dění na palubovce z lavičky. "Snažil se bojovat, jenže pořád u něj někdo byl a šli mu dost do těla. A nešlo o jednoho hráče, ale pokaždé do něj šli dva nebo tři," omlouval Jamesovu frustraci trenér Clevelandu Mike Brown.

Finále NBA je tradičně velkou společenskou událostí, americkou hymnu zazpíval před zápasem poslední vítěz pěvecké soutěže American Idol. V hledišti pak utkání sledovaly bývalé basketbalové hvězdy Julius Erving, Clyde Drexler, Patrick Ewing, nebo David Robinson. Zápas si nenechala ujít ani "zoufalá manželka", herečka Eva Longoria, snoubenka Tonyho Parkera z domácího týmu.

Finále basketbalové NBA, 1. zápas:
San Antonio - Cleveland 85:76
Nejvíce bodů: Parker 27, Duncan 24, Ginobili 16 - Gibson 16, James a Gooden 14.
Nejvíce asistencí: Parker 7, Horry 6 - James a Gibson 4.
Nejvíce doskoků: Duncan 13, Ginobili 8 - James 7, Ilgauskas 6.
Stav série: 1:0.

Reklama