Hlavní obsah

Házenkáři berou jedině postup

Martin KézrPrávo

Obstát v roli favorita a v kvalifikačním dvojzápase postoupit přes Lotyše na ME 2008 do Norska. Takový úkol stojí před českými házenkáři, které čeká už v neděli večer první zápas v Rize a odvetu sehraje 16. června od 16 h v Chomutově.

Článek

„Nic jiného než účast na příštím mistrovství Evropy brát nemůžeme a důležitý krok k ní se chystáme udělat již v neděli na hřišti soupeře, který se dosud v historii na žádný šampionát neprobojoval. Chceme v Rize rozehrát kvalifikaci tak, abychom ji doma jen dotáhli k postupu,“ soudil před sobotním odletem trenér Pavel Pauza.

Musel přijmout omluvenky Galii s Filipem i zranění Horáka, radost mu ale dělá uzdravení spojek Jícha a Brůny. „Zejména u Jíchy jsem měl obavy, jak to bude s jeho kotníkem, ale prospěl mu týdenní klid, takže s námi může jet. Také Brůnu už stehenní sval nezlobí,“ říká kouč a při vyjádření postupové šance v procentech volí poměr 80:20 ve prospěch národního týmu. „Když chceme patřit mezi deset nejlepších týmu světa, tak to ani jinak být nemůže."

Maximální nasazení

Národní tým sází na legionáře v čele s P. Štochlem, Juříčkem, Nocarem, Sobolem a Vítkem. Po červnovém přestupu Zdráhaly do německé bundesligy jede z hráčů domácí extraligy do Lotyšska vlastně jen lovosický Motl, protože karvinský Plšek zůstává doma jako náhradník. „Musíme do toho jít v Rize s maximálním nasazením a když se podívám na poslední dva přípravné duely s Islandem, určitě bude nutné naši hru zlepšit. Zejména není možné dělat v závěru tolik chyb, které nabízejí soupeři snadný protiútok a možnost otočit zápas, který se dlouho vyvíjí lépe pro nás," uvažuje Pauza.

„Lotyšsko máme na videu z jeho přípravy minulý týden proti Švédům, jeho herní projev je dost nevyzpytatelný a tím i možná hůř čitelný. Sází na poměrně úzkou osu hráčů, mezi nimiž hrají prim Klešniks z německého Essenu, pivot Valkovskis a dobře zakončující Veršakovs a Uščins. V brance je znát zkušenost 40letého Bražnikovse, kvalita by ale měla být na české straně. Možná vážnějším soupeřem než Lotyši mohou být naše hlavy,“ varuje Pauza před podceněním.

Jistými účastníky evropského šampionátu jsou jen obhájce titulu Francie, Španělsko, Chorvatsko, Dánsko, Německo, Rusko a pořádající Norsko. Zbývajících devět zemí vzejde do konce příštího víkendu z kvalifikace, los je pak na programu 22. června.

Reklama

Související témata: