Hlavní obsah

San Antonio vyhrálo i třetí zápas finále NBA a míří za titulem

CLEVELAND

Už jen jedna výhra dělí basketbalisty San Antonia od zisku třetího titulu v NBA během pěti let a celkově čtvrtého v klubové historii. Šampióni z let 1999, 2003 a 2005 zvítězili ve finále v prvním duelu na palubovce Clevelandu 75:72 a po dvou domácích výhrách se ujali vedení 3:0 na zápasy. Spurs mohou finále ukončit už ve čtvrtek. Ještě nikdy v historii NBA se nestalo, že by tým dokázal otočit sérii ze stavu 0:3 na utkání.

Článek

Dalším triumfem by se San Antonio dostalo do společnosti elitních týmů NBA jako Boston Celtics, Los Angeles Lakers a Chicago Bulls, které mají na kontě čtyři nebo více titulů. Hráči ale na oslavy ještě nemyslí. "Pro nás se nic nemění, potřebujeme vyhrát ještě jednou. Je jasné, že oni nebudou chtít dát kůži lacino, nebude to ještě jednoduché," tvrdí Tim Duncan.

Cleveland tentokrát nasadil do základní pětky Daniela Gibsona, ten nahradil Larry Hughese, kterého trápily potíže s levou nohou. Gibson ale svou příležitost příliš nevyužil - z pole proměnil jen jednu střelu z deseti a všech jeho pět pokusů o trojku skončilo nezdarem.

James byl v hale už tři hodiny před utkáním  

První polovina utkání nenabídla zvlášť pohledný basketbal, navíc hvězdy obou týmů brzy nasbíraly už třetí fauly. LeBron James po dikutabilním strčení pod košem a Duncan poté, co nešetrně vrazil do ruky Ilgauskase. James byl přesto opět nejlepším hráčem svého týmu, i když se opět musel potýkat s pečlivým bráněním.

James dorazil do haly Clevelandu více než tři hodiny před samotným utkáním a piloval střelbu. Paradoxně se přitom oblékl do černého trička a stříbrných potítek, což jsou jinak klubové barvy San Antonia. V samotném zápase nakonec nasbíral 25 bodů, osm doskoků a sedm asistencí.

Cavaliers ještě osmačtyřicet vteřin před koncem utkání o koš vedli, ale vzápětí  se Parker postaral o obrat a domácí Varejao navíc v dobré pozici minul. Faulovaný Ginobili poté jedním vydařeným trestným hodem dostal Spurs už do vedení 75:72, které nakonec zůstalo konečným. James se totiž pár vteřin před koncem netrefil z trojkové vzdálenosti.

NBA - finále
Cleveland - San Antonio 72:75
Nejvíce bodů: James 25, Gooden a Pavlovic 13, Ilgauskas 12 - Parker 17, Duncan 14, Bowen 13.
Nejvíce asistencí: James 7, Snow 5 - Ginobili 5, Duncan a Parker 3.
Nejvíce doskoků: Ilgauskas 18, Gooden 12 - Bowen a Duncan 9, Parker a Horry 5.
Stav série: 0:3.

Reklama

Související témata: