Hlavní obsah

Trenér Haník: Nad porážkami si lámu hlavu

Marek BurkertSport.czPrávo

S nelichotivou bilancí jediné výhry vyšli čeští volejbalisté z první poloviny Evropské ligy. Kouč Zdeněk Haník neúspěchy rozebírá v rozhovoru pro Právo. „Nechci se na to vymlouvat, ale nehrají mi třeba tři smečaři, se kterými jsem do týmu počítal. Musíme mnohdy improvizovat,“ říká trenér české reprezentace.

Článek

Je za vámi odehraná polovina Evropské ligy a s reprezentací máte bilanci jednoho vítězství ze šesti zápasů, včetně čtyř domácích. Představoval jste si, že přebudování národního týmu bude takhle bolet?

Popravdě řeknu, že ne. Lámu si hlavu nad příčinami porážek, ty výsledky mě moc trápí. Nechci se na to vymlouvat, ale nehrají mi třeba tři smečaři, se kterými jsem do týmu počítal. Musíme mnohdy improvizovat.

Po delší době dostávají šanci hráči z domácí extraligy, jak jste s jejich výkony spokojený?

Nutím je hrát něco, na co z klubů nejsou moc zvyklí. Můžu to ilustrovat na příkladu Hrazdiry. Když v Brně udělá dvě chyby, dostane další tři míče a všechno spraví. Jenže v reprezentaci ty dvě chyby můžou prohrát zápas a pak je z toho hráč špatný a nosí to v sobě. Mezinárodní konfrontace je často bolestná.

Co volejbalistům z domácí soutěže chybí proti evropské špičce?

Některé návyky nutné pro úspěch nemají v sobě naši volejbalisté zakódované. Na druhou stranu kluci mají vůli na sobě dělat. Před rokem byl přitom tým v morálním rozkladu. Pořádně se netrénovalo. Kluci teď pochopili, že musí hrát rychle, bez toho nahoru nepůjdou.

Mužstvo by při neúčasti opor Lébla nebo Marka a Jakuba Novotných měli táhnout další italští legionáři Král, Rak a Štokr. Plní to podle vašich představ?

To je citlivá otázka, nechtěl bych se moc pouštět do rozboru. Rak se do toho dostává po pauze způsobené zdravotními problémy. Honza Štokr měl extrémně těžkou sezónu, vlétl do zápasů vlastně bez pauzy a výkony jistě neodpovídají jeho představám či tomu, jak hrál v Itálii.

V Evropské lize jste vyhráli pouze první zápas s Řeky. Je na výkonech mužstva vůbec něco, s čím jste spokojen?

Myslím, že jsem hráče přesvědčil o faktu, že do zápasů musejí investovat mnohem víc energie. Slabá mužstva v Evropě nejsou, snad kromě Albánie. Slovinsko nebo Portugalsko nejsou ty úplně top týmy a přesto jsme s nimi dvakrát prohráli. I když v prvním zápase ve Slovinsku se mi zdálo, že naše hra už vypadá líp. Bohužel druhý den jsme dostali 3:0...

Když se realisticky podíváte na kádr, který máte k dispozici, kolik lidí z něj bude hrát zářijovou olympijskou kvalifikaci?

Odhaduji, že zhruba tak polovina hráčů.

Reklama

Související témata: