Hlavní obsah

Basketbalisté San Antonia jsou počtvrté šampióny NBA

CLEVELAND

Basketbalisté San Antonia se stali počtvrté v historii šampióny zámořské soutěže NBA. Spurs ve čtvrtek vyhráli čtvrté finálové utkání v Clevelandu 83:82 a sérii ukončili v nejkratším možném termínu 4:0 na zápasy.

Článek

Texaské San Antonio nynějším triumfem potvrdilo pozici mezi nejslavnějšími kluby v dějinách ligy. Získat alespoň čtyřikrát titul v NBA se totiž dosud povedlo pouze Bostonu, Los Angeles Lakers a Chicagu.

Do historie vstoupil také francouzský rozehrávač Tony Parker, jenž jako první Evropan v dějinách převzal cenu pro nejlepšího basketbalistu finálové série play-off. Při předchozích triumfech v letech 1999, 2003 a 2005 získal titul MVP jeho spoluhráč Tim Duncan, jehož příchod do San Antonia v roce 1997 byl klíčem k vzniku toho, čemu se v zámořském sportu říká dynastie.

Mezi nejúspěšnější hráče NBA se díky čtvrtečnímu vítězství zařadil šestatřicetiletý náhradník San Antonia Robert Horry. Ten dnes odehrál 19 minut a získal už svůj sedmý vítězný prsten, což je nejvíc mezi basketbalisty, kteří nikdy nehráli za Boston.

Cleveland bojoval

Hosté směřovali za úspěchem už od druhé čtvrtiny, po třetím dějství měli osmibodový náskok. Ten však Cleveland dokázal dravým nástupem do poslední čtvrtiny zlikvidovat a čtyři a půl minuty před koncem byl stav 66:66. "To byla šance. Diváci byli v těch chvílích skvělí, neúnavně nám dodávali energii, přesto se nám to nepovedlo dotáhnout do úspěšného konce," prohlásil trenér Clevelandu Mike Brown.

Rozhodující osmibodovou šňůru San Antonia pak odstartovala trojka Argentince Emanuela Ginobiliho. Ten tradičně začal utkání na lavičce, přesto se s 27 body stal jeho nejlepším střelcem. "Prostě jen zase odehrál to, co už jsme u něj viděli mnohokrát předtím - na olympiádě, v Eurolize i v NBA. Je to bojovník do posledního dechu," konstatoval kouč vítězů Gregg Popovich.

V závěru, který se stal obvyklým festivalem taktických faulů a trestných hodů, už Spurs udrželi bezpečný náskok. LeBron James snížil čtyři vteřiny před koncem na 79:81, ale Ginobili odpověděl dvěma proměněnými šestkami a domácího Damona Jonese pak při poslední střele za tři body už prakticky nikdo nebránil. A neviděli ji už ani mnozí diváci, kteří zklamaně opouštěli halu.

James musí zapracovat

Duncan přispěl hostům 12 body a 15 doskoky, z pole přitom proměnil jen čtyři z patnácti střeleckých pokusů. "V závěru to zkoušeli, ale my jsme zůstali klidní," řekl novinářům pivot San Antonia. "Projevily se zkušenosti, které tenhle tým roky sbíral. A ten pocit nikdy nezevšední, letos je dokonce možná ještě úžasnější než kdy jindy," dodal Duncan, jenž byl společně s trenérem Popovichem u všech čtyř triumfů Spurs.

LeBron James uznal, že ani v posledním utkání nebyl pro Cleveland takovou oporou jako jindy. Ve finálové sérii trefil pouze čtyři trojky a jeho celková úspěšnost střelby byla jen 36 procent. "Když nehraju dobře, nemáme moc šancí vyhrát. Na spoustě věcí musím do příští sezóny zapracovat a zlepšit je," prohlásil čerstvý otec druhého syna.

Výsledek - finále, 4. zápas:
Cleveland - San Antonio 82:83 (konečný stav série 0:4).
Nejvíce bodů: James 24, Gooden 11, Gibson 10 - Ginobili 27, Parker 24, Duncan 12. Konečný stav série: 0:4.

Reklama

Související témata: