Hlavní obsah

Čeští házenkáři postoupili na mistrovství Evropy

CHOMUTOV

Čeští házenkáři se probojovali na mistrovství Evropy, které se uskuteční začátkem příštího roku v Norsku. Postup na šampionát si zajistili v play-off s Lotyšskem, které v sobotní odvetě v Chomutově porazili 33:26. První zápas před týdnem v Rize vyhráli svěřenci Pavla Pauzy 31:30.

Článek

Proto mohl český celek nastoupit k odvetě v klidu. Soupeře však nepodcenil a hned od prvních minut domácí hráči ukazovali, proč byli pasováni do role jasného favorita.

"Náš postup vypadal jako povinnost, a tu jsme splnili. V tom byl jediný rozdíl oproti minulému roku. Ale bylo to tím, že jsme byli na mistrovství světa, a proto jsme byli nasazeni, čímž jsme dostali snadnějšího soupeře," řekl po zápase trenér Pauza. Loni reprezentanti porazili v play-off o postup na MS Srbsko a Černou Horu.

Do sestavy se vrátil v prvním zápase nemocný Juříček, což bylo znát především v obraně. Defenziva pracovala naprosto spolehlivě, a když se již soupeři podařilo dostat ke střele, zasáhl pozorný gólman Petr Štochl. V úvodu stříleli domácí branky překvapivě Kubeš a podle očekávání Jícha, který v úvodním měření sil zatížil konto soupeře 12 góly. Jíchu po deseti minutách, kdy již Češi vedli 8:3, začali hlídat Lotyši osobně, čímž se otevřel prostor pro jeho spoluhráče.

Přesnou ruku měl ze střední vzdálenosti Vítek. Po rychlých brejcích, ale i po uvolnění od spoluhráčů, nedával šanci brankáři Bražnikovsovi kapitán Nocar. Domácí tým se vypořádal i s obtížnou situací, kdy hrál v poli téměř dvě minuty ve třech a inkasoval v oslabení pouze jednu branku.

Do poločasu se střelecky prosadili i střídající Řezníček, Brůna a na druhém křídle Sobol, takže po první půlhodině již domácí vedli 20:10. Soupeř se snažil, ale především v útoku si proti české obraně nevěděl rady. Rozhodčí Lotyšům několikrát dokonce hrozili, že pro pasivní hru přijdou o míč, a tak hosté stříleli z nepřipravených pozic a domácí snadno přicházeli k zisku míče.

Druhý poločas přinesl zlepšený výkon Lotyšů 

Po změně stran začali čeští házenkáři hrát více individuálně a umožnili tím soupeři hrát podstatně vyrovnanější partii. Po rychlých akcích se několikrát prosadil především Serafimovičs a rázem vedli domácí hráči jen o pět branek 24:19. Zkušenost však byla jednoznačně na jejich straně. Vždy, když se zdálo, že soupeř by mohl souboj ještě více zdramatizovat, dokázali skórovat.

Z pivota dal tři branky Juříček a čeští hráči si drželi dostatečný náskok. Ještě osm minut před koncem vedli jen o pět gólů, ale v závěru opět dominovali. Prosadil se hlavně Řezníček, a tak již v předstihu před závěrečnou sirénou mohli diváci začít oslavovat postup na šampionát.

"Když jsme králi koncentrovaně, tak jsme byli o třídu lepší. Zvládli jsme osobní obranu na Jíchu, a to je slibné zjištění," uvedl spokojeně Pauza. "Ve druhém poločase jsme nepolevili, ale když tým vede o deset, tak to k tomu vždy trochu vede. Nemyslel jsem si, že vyhrajeme o dvacet, to bychom museli hrát s podprůměrným soupeřem, a tím Lotyšsko nebylo," konstatoval.

"Hlavní je postup a je jasné, že si budeme muset zvykat na to, že soupeři budou hrát na Jíchu osobní obranu," dodal kouč.

Česko - Lotyšsko 33:26 (20:10)
Sestavy a branky:
ČR: J. Štochl, P. Štochl - Nocar 7, Brůna 2, Hrubý, Vítek 6, Buchta, Kubeš 4, Jícha 5/1, Mičkal, Sobol 1, Juříček 3, Hynek 1, Řezníček 4.
Lotyšsko: Bražnikovs, Tihanovs - Vadzitis 3, Valkovskis 2, Veršakovs 3, Uščins 1, Jurdzs, Serafimovičs 6, Andr. Kuzmins, Libergs 1, Klešniks 5/2, Lilienfelds, Al. Kuzmins, Trifanovs 5.
Rozhodčí: Din, Dinu (oba Rum.). Sedmimetrové hody: 1/1 - 4/2. Vyloučení: 6:6. Diváci: 800. První zápas 31:30, postoupilo Česko.

Reklama

Související témata: