Hlavní obsah

Házenkáři pro los ME ve čtvrtém koši

PRAHA

Až do čtvrtého výkonnostního koše je zařazeno Česko pro páteční los ME házenkářů, které se uskuteční koncem ledna příštího roku v Norsku. „Jelikož jsme na minulém evropském šampionátu vůbec nehráli a letos na MS skončili až dvanáctí, dalo se počítat, že se nevejdeme mezi nasazené. Respektujeme sílu soupeřů, ale při dobré formě našich klíčových hráčů, si troufneme i na největší favority," soudí reprezentační kouč Pavel Pauza s tím, že do druhé fáze turnaje postoupí ze čtyřčlenných skupin tři nejlepší.

Článek

V Oslu budou z osudí tažena nejprve mužstva právě čtvrtého koše, k nim se přilosují nejsilnější země z prvních dvou košů a nakonec dojde na třetí koš, přičemž pořadatel Norsko dostal právo vybrat si skupinu. Pauza nechce předem říkat, koho by si přál za soupeře. „Na evropské úrovni mezi šestnácti účastníky už nenajdete slabší týmy,“ říká trenér s připomenutím, že v kvalifikaci uvízly třeba Srbsko, Portugalsko, Rumunsko či Švýcarsko.

Úspěch na šampionátu by dal házenkářům možnost ještě usilovat o olympiádu v Pekingu. Tam už se jako mistři světa dostali Němci a přímo postoupí i vítěz ME 2008. Česko by se ale chtělo probít do interkontinentální kvalifikace o OH, v níž mají zatím jistou účast z Evropy Polsko, Dánsko, Francie, Chorvatsko, Rusko, Španělsko. Z lednového mistrovství se tam dostanou ještě dva nebo možná i tři celky. „Jako nejvážnější adepti vypadají Rusové, Islanďané a Slovinci, ale my bychom se tam chtěli vejít taky, olympiáda je obrovská motivace,“ přiznává Pauza.

Rozdělení do košů pro los ME v Oslu:
I. Francie, Španělsko, Dánsko, Chorvatsko, II. Německo, Rusko, Island, Slovinsko, III. Polsko, Norsko, Slovensko, Maďarsko, IV. Česko, Švédsko, Bělorusko, Černá Hora.

Reklama