Hlavní obsah

Budějovické volejbalisty čeká v LM Cuneo, Cannes a Soluň

VÍDEŇ

Těžká skupina ve složení italské Cuneo, francouzské Cannes a řecký Iraklis Soluň čeká volejbalisty Českých Budějovic v Lize mistrů. Páteční vídeňský los domácí šampióny zařadil do skupiny A, v níž se každý utká s každým dvakrát. Do play-off postoupí nejlepší dvojice. Elitní klubová soutěž začne v polovině října, přesný jízdní řád bude znám v sobotu.

Článek

Na Cuneo, semifinalistu italské ligy, v loňském ročníku narazila Ostrava a v obou zápasech mu podlehla. Na Soluň má živé vzpomínky českobudějovický kouč Petr Brom. Před čtyřmi lety proti němu hrál ještě s Libercem. "Mám na to asi smůlu," řekl ČTK po losu. "Tehdy jsme měli Soluň, taky Italy, tenkrát to byla Macerata, a jen místo Cannes to byl Bělgorod," lovil v paměti.

Brom se losování osobně neúčastnil, s napětím čekal na výsledky doma. "Mohlo to být lepší," konstatoval. Mrzí ho i změněný formát, že oproti poslední sezóně se nová Liga mistrů bude hrát v šesti skupinách po čtyřech, oproti dosavadním čtyřem šestičlenným skupinám. "To by byla větší šance, mohli jsme mít alespoň relativně hratelnějšího soupeře," dodal.

Při zápasech na české legionáře pravděpodobně nenarazí, v žádném z trojice týmů momentálně žádný nepůsobí. Postup, který se letos podařil volejbalistům Ostravy jako prvnímu českému celku, by byl pro Jihočechy senzací. "Nic nevzdáváme předem, ale jakýkoli vyhraný set kdekoli je pro nás úspěch," přiznal Brom, jemuž kádr po mistrovské sezóně zůstal stejný s výjimkou odchodu druhého nahrávače Ulče.

Českobudějovický trenér Brom vidí favorita skupiny v italském Cuneu

I když zatím neměl šanci prostudovat soupisky budoucích soupeřů, za hlavního favorita skupiny A označil Cuneo. "Na druhé postupové místo bych si spíš tipnul Řeky než Francouze," dodal. Termíny pro základní část jsou jsou středy 17. a 24. října, 12. a 19. prosince a 23. a 30. ledna. Kluby mají možnost si zápasy posunout o den dříve či později. Final Four se uskuteční na začátku dubna.

Ve zbývajících evropských pohárech bude startovat další české kvarteto. Tradičně silné zastoupení mají mužské extraligové týmy - práva účasti v Poháru CEV (dříve Top Teams Cupu) využil Liberec, v nově pojmenovaném Vyzývacím poháru (bývalém Poháru CEV) se objeví Opava a Brno. Z ženských celků se přihlásily jen brněnské mistryně do Vyzývacího poháru. Losy obou soutěží se uskuteční 30. června.

Los:
Liga mistrů:
Skupina A: Iraklis Soluň, AS Cannes, Jihostroj České Budějovice, Cuneo.
Skupina B: Belchatów (Pol.), Panathinaikos Atény, Novi Sad, Podgorica.
Skupina C: Kazaň, Almeria (Šp.), Friedrichshafen, Pireus.
Skupina D: Mallorca, Piacenza, Vídeň, Izmir (Tur.).
Skupina E: Treviso, Jastrzebie (Pol.), Roeselare (Belg.), Apeldoorn (Niz.).
Skupina F: Paříž, Dynamo Moskva, Maaseik (Belg.), Bled (Slovin.).
Liga mistyň:
Skupina A: Cannes, Pila (Pol.), Rijeka, Jesi (It.).
Skupina B: Kalisz (Pol.), Odincovo (Rus.), Fenerbahce Istanbul, Baku.
Skupina C: Novara (It.), Mylhúzy (Fr.), Curych, Ankara.
Skupina D: Murcia (Šp.), Perugia (It.), Eczacibasi Istanbul, Bělehrad.
Skupina E: Dynamo Moskva, Tenerife, Amstelveen (Niz.), Schwechat (Rak.).

Reklama

Související témata: