Hlavní obsah

Druhá prohra připravila volejbalisty Bízu s Léblem o postup na MS

GSTAAD

Nadějně rozehrané mistrovství světa skončilo pro plážové volejbalisty Michala Bízu s Martinem Léblem vyřazením v základní skupině. Rozhodla o tom jejich dnešní porážka s italskou dvojicí Riccardo Lione, Matteo Varnier 1:2 na sety, která je do vyřazovací fáze šampionátu ve švýcarském Gstaadu nepustila.

Článek

Při rovnosti bodů a horším skóre totiž podle pravidla o vzájemném zápase, které je ve volejbale netradiční, obsadili Italové před Čechy třetí místo, což jim k postupu do play off může stačit. Po třech prohrách dnes Gstaad opustí i Eva Ryšavá s Terezou Petrovou.

Prvenství ve skupině S, jež podle výsledků neměla jasného favorita, nakonec vybojovali Rusové Barsuk, Kolodinskij, které čeští hráči na úvod turnaje překvapivě porazili. Účast ve vyřazovacích bojích pro 32 týmů ze 48 zúčastněných si zajistili i Estonci Kais, Vesik.

Ryšavá a Petrová se s mistrovstvím rozloučily bez zisku jediného setu. Na poslední chvíli složený český pár, v němž zkušená Ryšavá nahradila zraněnou Hanu Klapalovou, dnes v posledním zápase skupiny podlehl 0:2 Kubánkám Dalixii Fernandezové-Grassetové a Tamaře Larreaové-Perazaové 15:21 a 19:21.

"Odehrály jsme spolu v Čechách jediný turnaj, a pak absolvovaly jen dva tréninky, takže jsme nečekaly zázraky. Nejsme na sebe tolik zvyklé, jak by byla potřeba, chyby pramenily právě z toho, že se pořádně neznáme," řekla ČTK Ryšavá, jediná česká medailistka z MS z roku 2001. "Nesehraností jsme se trápily, ale věřím, že ve Světové sérii se to bude lepšit," dodala.

V elitním Světovém okruhu, který je součástí olympijské kvalifikace, však budou muset začínat už v kvalifikacích. Po návratu ze Švýcarska se od sobotního rána představí na mistrovství republiky v Chodově. Na MS obsadily se třemi porážkami poslední místo ve skupině D, kterou bez porážky vyhrály favorizované Číňanky Süe Čchen a Čang Si.

Muži - skupina S:
Lione, Varnier (30-It.) - Bíza, Lébl (43-ČR) 2:1 (18, -17, 12), Barsuk, Kolodinskij (6-Rus.) - Kr. Kais, Vesik (19-Est.) 2:1 (-20, 15, 13).
Konečné pořadí:
1. Barsuk, Kolodinskij 5 bodů (skóre setů 4:3), 2. Kais, Vesik 5 (5:4), 3. Lione, Varnier 4 (3:5), 4. Bíza, Lébl 4 (4:4).
Ženy - skupina D:
Fernandezová-Grassetová, Larreaová-Perazaová (28-Kuba) - Ryšavá, Petrová (45-ČR) 2:0 (15, 19), Süe Čchen, Čang Si (4-Čína) - Estevesová-Ribaltová, Crespová (21-Kuba) 2:0 (18, 16).
Konečné pořadí:
1. Süe Čchen, Čang Si 6 (6:1), 2. Estevesová, Crespová 5 (4:2), 3. Fernandezová, Larreaová 4 (3:4), 4. Ryšavá, Petrová 3 (0:6).

Reklama