Hlavní obsah

Karviná se zlobí. Viní šéfa komise rozhodčích, že jí úmyslně škodí a chce jeho konec

Karviná

Mají toho dost. Jedenáctinásobný český mistr v házené mužů a poražený finalista z minulé sezony Baník Karviná vytáhl do boje proti rozhodčím. „Začalo to ziskem našeho posledního titulu v roce 2018. Od té chvíle rozhodčí nasazovaní předsedou komise rozhodčích Petrem Novákem úmyslně poškozují náš klub a následně jsou za svůj výkon ještě ohodnoceni dobrou známkou," uvedl prezident HCB Karviná Roman Mucha, který vystoupil s prohlášením, v němž poukázal na chyby rozhodčích a údajné dlouhodobé poškozování karvinského klubu.

Foto: Sport.cz

Karvinský Jan Užek (s míčem)

Článek

„V minulé sezoně jsme kvůli strachu ze sankcí od Českého svazu házené (ČSH) před blížícím se play off nemohli reagovat. Vzhledem k tomu, že vše pokračuje ve stejných kolejích i v tomto ročníku, rozhodli jsme se už i přes výhružky ČSH ozvat," poznamenal Mucha.

Vrcholem karvinské frustrace byl dvouměsíční trest a finanční pokuta pro trenéra extraligového týmu Marka Michaliska, který po vítězném utkání s Duklou Praha (29:28) v 7. kole zkritizoval rozhodčí. „Vím, že budu popotahovaný, ale tohle je skandální. Vyzývám svaz, aby s tímhle něco dělal. Jsem hrdý na tým, který bojoval i přesto, co se dělo na hřišti," uvedl tehdy Michalisko.

Klub si najal experta, který vypracoval analýzy jednotlivých utkání. „A vyšlo najevo to, co jsme si dlouhodobě mysleli. Ve většině utkání je klub poškozován a rozhodčí záměrně pískají v náš neprospěch. Vzhledem k tomu, že se nejedná o jedno nebo dvě utkání, ale dlouhodobější proces, rozhodli jsme se, že již nebudeme čekat, zda předseda komise rozhodčích vyslyší naše opakované oficiální protesty," upozornil Mucha s tím, že klub analýzy zveřejní na sociálních sítích.

„Oficiálně jsme se zároveň obrátili i na předsedu ČSH Jaroslava Chvalného s požadavkem na odstoupení předsedy komise rozhodčích Nováka, ale nedostalo se nám dodnes žádné odpovědi," uvedl Mucha.

Svaz házené podle specialistky komunikace Alžběty Stanovské situaci vnímá. „Vedení Českého svazu házené se v těchto dnech důkladně obeznamuje s celou věcí a v nadcházejícím týdnu podá prostřednictvím pana prezidenta Jaroslava Chvalného a předsedy Komise rozhodčích pana Petra Nováka maximum informací," uvedla Stanovská.

Reklama

Související témata: