Hlavní obsah

Karvinští házenkáři dostali výjimku a Ligu mistrů smějí hrát doma

Karvinští házenkáři smějí v zápasech první části Ligy mistrů zůstat v domácí hale. Evropská házenkářská federace EHF klubu stejně jako v minulých ročnících udělila výjimku, která se však vztahuje pouze na úvodní část soutěže. V případě postupu by Baník musel domácí utkání odehrát v některé z modernějších arén v Ostravě.

Foto: ARCHIV

Házená - ilustrační foto

Článek

Karviná je jediným účastníkem letošního ročníku, nad jehož nedostatky v domácím prostředí přimhouřila komise EHF oči. "Je to díky tomu, že vloni jsme jako jedni z mála dodrželi všechno, co jsme slíbili. Delegáti to hodnotili pozitivně, kluby se u nás cítily dobře. Proto jsme to dostali. Zároveň nám ale řekli, že pokud bychom postoupili, tak ani nemáme žádat a je třeba najít jinou odpovídající arénu," řekl dnes ČTK manažer karvinského klubu Miroslav Pelech.

Nedostatků v karvinské hale je pohledem zpřísněných kritérií EHF celá řada. Schází požadovaná kapacita od tří tisíc diváků, klimatizace, silnější osvětlení i odpovídající zázemí pro hráče, novináře a hosty. "Znovu budeme improvizovat, ale v minulých letech jsme ukázali, že jsme veškerý servis schopni zajistit. Čemu se nevyhneme, je pořízení speciálního gumového povrchu, na kterém se Liga mistrů bude hrát," řekl Pelech.

Organizátoři sehráli důležitou roli

Přidělení výjimky je úspěchem karvinské diplomacie. Komise EHF totiž smetla ze stolu stejné žádosti švýcarského Schaffhausenu, polského Lubinu nebo ruské Astrachaně, kterou má český mistr za soupeře ve skupině A. "Máme z toho radost, nepřijdeme o domácí prostředí a hráči o prostorovou orientaci. Ta je hodně důležitá," řekl Pelech.

Karviná má vedle Astrachaně ve skupině ještě francouzské Ivry a pravděpodobně Barcelonu, která se začátkem září utká v předkole s Bragou. Právě s vítězem tohoto dvojzápasu Baník 30. září na domácím hřišti do Ligy mistrů vstoupí. Ze skupiny postoupí dva týmy. "Kdyby se nám to podařilo, pak bychom museli využít ostravské ČEZ Arény nebo haly Sarezy. To by ale byla otázka dalších jednání," podotkl Pelech.

Reklama

Související témata: