Hlavní obsah

Reprezentace je pro mě osvěžením, tvrdí basketbalista Bartoň

Sám dobře ví, že Češi budou na zářijovém mistrovství Evropy basketbalistů outsiderem skupiny, přesto však ručník do ringu předem nehází. Naopak. Luboš Bartoň sní o překvapení na úkor favoritů. Optimismus ještě přiživily dvě výhry v přípravných zápasech s Finskem. Těžší soupeři, kteří odhalí skutečnou sílu týmu, však českou reprezentaci teprve čekají.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ilustrační foto

Článek

Máte za sebou s reprezentací první dvě přípravná utkání s Finy, jak se vám hrálo?

Naskočil jsem po dvou trénincích a v prvním zápase jsem podal rozpačitý výkon. Ve čtvrteční odvetě jsem se už cítil lépe. Po dlouhých měsících v cizině, kdy působím ve španělské Badaolně, je pro mě každý start za reprezentaci osvěžením a jsem rád, že se národní tým chystá na evropský šampionát v nejsilnější sestavě.

Bylo těžké naskočit do rozjetého soustředění?

Všechny kluky znám už z dřívějška s výjimkou Lukáše Krause. Líbí se mi jeho odvážný styl, drzost a nebojácná střelba. Jeho hra je příjemným překvapením a věřím, že nám hodně pomůže.

Co očekáváte od závěrečné přípravy před mistrovstvím Evropy?

Teď pojedeme na turnaje do Itálie a Francie, kde sehrajeme šest zápasů s velmi kvalitními celky, a pak se v generálce střetneme ve Valencii s úřadujícím mistrem světa Španělskem, které dokonale otestuje naší formu před mistrovstvím.

Česko se na šampionátu objeví po osmi letech, jaké budou jeho ambice?Jsme sice outsiderem skupiny, ale chceme zahrát co nejlépe a překvapit. Dobře si pamatuji, že při poslední české účasti by mi bylo devatenáct a vlastně jsem s Jirkou Welschem začínal v reprezentaci. Těch osm let nějak povážlivě uteklo, ale zase jsme o hodně zkušenější. Těším se, basket má ve Španělsku super podmínky a bude to jistě skvělé mistrovství.

Reklama