Hlavní obsah

Basketbalisté poznají soupeře pro olympijskou kvalifikaci

Čeští basketbalisté ve středu poznají soupeře pro kvalifikaci o postup na olympijské hry. Výběr trenéra Ronena Ginzburga, který si místo v kvalifikaci zajistil nečekanou šestou příčkou na zářijovém mistrovství světa v Číně, bude při losi v Ženevě ve druhém koši a rovněž se dozví místo konání kvalifikace. Hrát může v Bělehradu, Kaunasu, Splitu a kanadské Victorii.

Foto: ČBF/Václav Mudra

Český reprezentant Ondřej Balvín v souboji pod košem

Článek

Každé z měst bude v červnu 2020 hostit dvě tříčlenné skupiny A a B a na hry postoupí pouze vítězové jednotlivých turnajů. Jistou účast na olympijských hrách, které se uskuteční příští rok v Tokiu, mají pořádající Japonci, Španělé, Francouzi, Argentinci, Američané, Australané, Nigerijci a Íránci.

Češi mají jistotu, že se vyhnou Brazílii, Itálii a Polsku, protože jsou na základě umístění ve světovém žebříčku shodně ve druhém výkonnostním koši. A vhledem k tomu, že při losu se bude zohledňovat vyrovnanost skupin a také geografická poloha, nenastoupí v základní skupině ani proti nejtěžším soupeřům z prvního koše, kde je Srbsko, Řecko, Litva a Rusko.

Týmy z prvního, čtvrtého a pátého koše totiž budou nalosovány do skupin A, zatímco celky z ostatních košů budou tvořit skupiny B. Ze třetího koše mohou Češi dostat Chorvatsko, Slovinsko, Portoriko a Turecko, které na mistrovství světa v základní skupině porazili 91:76 a zajistil si místo v osmifinále.

Z šestého koše může Ginzburgův tým dostat Uruguay, Senegal, Tunisko a Angolu. S Tuniskem i Angolou se Češi utkali v přípravě před mistrovstvím světa a oba zápasy vyhráli.

Český tým si místo v olympijské kvalifikaci zajistil nečekaným šestým místem na mistrovství světa, kterým při první účasti na šampionátu v samostatné historii vyrovnal nejlepší výsledek ještě z dob Československa. Češi od rozdělení republiky na olympiádě nikdy nestartovali. Československo se her zúčastnilo sedmkrát - naposledy v roce 1980.

V kvalifikaci se Češi představili v roce 2016 v Bělehradu, ale je po druhém místě v základní skupině je do Ria de Janeiro nepustili v semifinálovém souboji domácí Srbové.

Koše pro losování kvalifikace o postup na olympijské hry:
Koš 1:
Srbsko
Řecko
Litva
Rusko
Koš 2:
Česká republika
Brazílie
Itálie
Polsko
Koš 3:
Chorvatsko
Turecko
Slovinsko
Portoriko
Koš 4:
Německo
Dominikánská republika
Venezuela
Kanada
Koš 5:
Nový Zéland
Mexiko
Čína
Korea
Koš 6:
Angola
Tunisko
Senegal
Uruguay

Reklama