Hlavní obsah

Basketbalisté jedou na ME s cílem postoupit ze skupiny

PRAHA

Po osmi letech se čeští basketbalisté opět představí na evropském šampionátu. Účast na turnaji ve Španělsku, který se koná od 3. do 16. září, si vybojovali v kvalifikaci, v níž uspěli spolu s Rusy na úkor Belgičanů a Maďarů. Přímý postup si zajistily týmy Řecka, Německa, Francie, Španělska, Litvy, Slovinska, Srbska, Itálie a Turecka.

Článek

Na  mistrovství Evropy se naše reprezentace utká nejprve s týmem Německa, které doplní i současná hvězda zámořské NBA Dirk Nowitzki. Dalším soupeřem bude Litva, která už dlouho patří ke špičce a skupinu C zakončí naše reprezentace proti Turecku, které je na evropské scéně reprezentováno kvalitními kluby z tamější ligy. „Přestože jsme stále outsideři, věřím, že bychom mohli překvapit a postoupit,“ řekl na čtvrteční tiskové konferenci trenér českého výběru Zdeněk Hummel.

Český celek se v rámci přípravy utkal s mnohými soupeři a připsal si střídavě vítězství a prohry. „Přípravu jsme absolvovali nejdříve v Krkonoších, potom jsme se přesunuli do Francie a Španělska, kde jsme se utkali s těmi nejlepšími hráči i z NBA,“ řekl trenér k  přípravě. „Myslím, že příprava byla opravdu kvalitní a že tam můžeme něco uhrát. Bude záležet na formě, s jakou se tam předvedeme,“ doplnila trenéra česká opora s velkými zkušenostmi ze zahraničí Luboš Bartoň.

„Příprava nám také ukázala, s kým se dá počítat do klíčových momentů na šampionátu. Hráči vycítili a přijali jasnou hierarchii, na kom se bude na mistrovství stavět. My nemáme tak vyrovnaný kolektiv jako třeba Španělé, ale na druhou stranu to může být výhoda,“ podotkl trenér české reprezentace, jenž do nominace zařadil čtyři krajánky a osm hráčů z domácí nejvyšší soutěže.

Věříme, že soupeři jsou hratelní

Pravdou je, že se Češi ve skupině na ME utkají s mužstvy, která na minulém mistrovství světa obsadila šestou, sedmou a osmou pozici. „ Skauting máme pokrytý výborně. Těžko říct, kdo je slabší, kdo silnější. Skupina bude velice vyrovnaná, ale věříme, že všichni naši soupeři jsou hratelní,“ doplnil Hummel. “Za největšího favorita považuji Španělsko. Hrají doma, a to jejich basketbalové prostředí je opravdu výtečné,“ dodal v zápětí.

"Myslím, že toto mistrovství Evropy bude mít obrovskou úroveň, jelikož mají letos všechny mužstva hráče z NBA k dispozici," řekl na závěr český kormidelník Hummel.

Tuto tiskovou konferenci využil ještě předseda České basketbalové federace Zdeněk Zajíček, aby prezentoval nové logo federace, které má ctít tradici basketbalu u nás a současně svým designem oslovit mladé, začínající basketbalisty.

Reprezentační družstvo mužů pro ME 2007
Č.JménoKlub
11Luboš BartoňDKV Joventut Badalona
13Petr BendaČEZ Nymburk
5Pavel BenešČEZ Nymburk
14Jakub HouškaBK Děčín
8Lukáš KrausKondoři Liberec
7Michal KřemenČEZ Nymburk
12Radek NečasČEZ Nymburk
10Ladislav SokolovskýČEZ Nymburk
15Ondřej StarostaBasket CAI Zaragoza
4Štěpán VrublA Plus Brno
9Jiří WelschUnicaja Malaga
6Maurice WhitfieldOlympias Patras
Náhradník:
Pavel MilošBK Děčín

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Washington - Boston 2:0

Pastrňák vyšel v bitvě proti Ovečkinovi naprázdno. Boston ztratil naději na první příčku
NačítámNačíst další články