Hlavní obsah

Sokolovský: Každý chápe svou roli v mužstvu

Martin KézrPrávo

Kapitán reprezentačního týmu basketbalistů Ladislav Sokolovský se těší na nadcházející mistrovství Evropy. Ve Španělsku chce dle jeho názoru český tým sázet na týmové pojetí a souhru. V rozhovoru pro deník Právo ještě Sokolovský okomentoval soupeře týmu ve skupině nebo vykládal o své roli kapitána.

Článek

Je pro vás start na mistrovství Evropy splněným dětským snem?

Až tak daleko mé sny snad ani nesahaly. Ještě před osmi roky, kdy hrála reprezentace na evropském šampionátu naposledy, mě sotva napadlo, že bych se basketem mohl živit. Určitě je přede mnou vrchol kariéry.

Jak vnímáte svou roli kapitána?

Zvyšuje mou zodpovědnost, i když komunikaci v týmu řídí rada starších. Já jsem určitou spojkou mezi týmem a trenérem Hummlem, na němž oceňuji toleranci a vstřícnost, my toho ale nezneužíváme. Máme skvělou partu, každý chápe svou roli v mužstvu.

Základní skupinu odehrajeme na Mallorce, co od toho očekáváte?

Na tom ostrově jsem ještě nikdy nebyl, ale kromě basketu asi těžko stihneme něco jiného. Cílem bylo vůbec se na šampionát dostat, teď máme touhu potrápit favority. Každopádně si chceme všechna tři utkání užít a třeba to vyjde i na postup. Těším se i na bouřlivé publikum.

Jak vidíte soupeře?

Všichni jsou nesmírně silní, vždyť obsadili 6. až 8. místo na posledním MS. U Němců se vše točí kolem superestar NBA Nowitzkého, který prožívá nejlepší období kariéry, Litevci sází na úžasný přechod do útoku a mají hráče prověřené Euroligou, Turci v čele s Okurem se opírají o skvělou defenzivu. My jsme skromní, ale ne předem poraženi.

V čem nacházíte přednosti a slabiny národního týmu?

Nemáme tolik hvězd jako soupeři, ale sázíme na týmové pojetí a chceme uplatnit souhru. Bohužel jsem v přípravě často nevydrželi celý zápas hrát nátlakově, pro nás to ale byly cenné zkušenosti a snad se z těch výpadků i poučili. Chtěl bych na turnaji zažít vítězství, ale dokážu přijmout i porážku, jen musí být s pocitem, že se udělalo maximum a nevrátíme se s ostudou.

Reklama