Hlavní obsah

Ruští basketbalisté se přes Francouze prodrali do semifinále ME

MADRID/PRAHA

Basketbalisté Ruska prošli na mistrovství Evropy přes Francii do semifinále, byť jejich klíčový hráč Kirilenko dal jen šest bodů a navíc se tři minuty před koncem vyfauloval. Vítězové i bez pivota Utahu ale zásluhou střídajících hráčů lépe zvládli napínavý finiš duelu, v němž jim k úspěchu pomohlo osm trojek i menší počet ztrát míče. Obhájce bronzu navíc v závěru nepodržela další hvězda NBA Tony Parker, jenž neproměnil dva důležité trestné hody.

Článek

„Neměl jsem přesnou ruku a udělal moc chyb,“ litovalo francouzské eso. „Hráli jsme s obrovskou energií a předvedli týmovější projev než soupeř,“ těšil se zámořský trenér sborné David Blatt, jehož svěřenci tak dál mohou snít o přímém postupu na olympiádu do Pekingu.

Na olympijské hry, kde má zatím z kontinentu jistou účast jen Španělsko jako mistr světa, se rovnou z ME kvalifikují dva nejlepší týmy, další čtyři bude čekat celosvětový kvalifikační turnaj.

Španělům se proti úřadujícím vicemistrům Evropy povedla dokonalá odveta za předloňské semifinále, ve kterém o bod prohráli. Před 16.000 diváků mířili domácí favorité od druhé čtvrtiny neohroženě za svým cílem, kterým je první evropský titul v historii. Dopředu je tlačili především excelentní střelci z dálky Carlos Navarro a Jose Calderon, kteří zastali práci za bedlivě střeženého Paua Gasola, zatímco Němcům v čele s hvězdným Nowitzkým se střelba vůbec nedařila.

V semifinále se utkají Rusové s vítězem pátečního duelu Litva - Chorvatsko, Španělé si počkají na lepšího z dvojice Slovinsko - Řecko. Poražené týmy čeká boj ve skupině o 5. až 8. místo, ve které je ještě ve hře postup na dodatečný kvalifikační olympijský turnaj.

Mistrovství Evropy basketbalistů - čtvrtfinále :
Rusko-Francie 75:71 (21:23, 39:42, 53:55)
Nejvíce bodů: Chrjapa 16, Holden 15, Morgunov 14 - Diaw 17, Parker 15
Španělsko-Německo 83:55 (18:14, 40:27, 64:41)
Nejvíce bodů: Calderon 17, Navarro a Fernandez po 12, M. Gasol 10 - Nowitzki 11, Jagla 10.

Reklama