Hlavní obsah

Basketbalisté Řecka po skvělém obratu dál bojují o titul

Fantastickým finišem se řečtí basketbalisté zachránili na mistrovství Evropy v boji o titul, který obhajují. Vítězové předloňského šampionátu v pátek ve čtvrtfinále se Slovinskem prohrávali ještě minutu a 37 sekund před koncem o devět bodů, ale pak desetibodovou šňůrou vybojovali postup. Vítězný koš dal sedm sekund před sirénou Theodoros Papalukas, který byl se 17 body nejlepším střelcem utkání.

Článek

Řekové si zajistili právo vyzvat k zápasu o účast ve finále pořadatele turnaje a úřadující mistry světa Španěly. Ve druhém semifinále se v sobotu střetnou Litva s Ruskem.

Litevští basketbalisté v pátek svedli urputnou bitvu s Chorvatskem. Mistři Evropy z roku 2003 se obávali o výsledek do poslední chvíle, pomohlo jim až zaváhání nejlepšího chorvatského střelce Zorana Planiniče. Ten sekundu před koncem zahodil oba trestné hody a pomohl Litvě k vítězství 74:72.

"Byl to náš nejlepší zápas na turnaji. Ale v každém utkání je potřeba dobře doskakovat a proměňovat trestné hody, což jsme dnes nesplnili. Hlavně proto jsme prohráli," posteskl si chorvatský kouč Jarmin Repesa po zápase, v němž jeho svěřenci dali pouze osm šestek z 19 pokusů.

Během utkání se týmy celkem šestnáctkrát vystřídaly ve vedení. "Měli jsme to zvládnout snáze, ale byl to psychicky náročný zápas. Chorvatsko má silný tým. Na začátku jsme byli trochu nervózní, na konci už ne a díky tomu jsme vyhráli," uvedl rozehrávač Ramunas Šiškauskas, jenž dal pouze dva body. Litevci, o jejichž síle se v základní skupině přesvědčili i čeští reprezentanti, zůstali na šampionátu neporaženi.

Poražené čtvrtfinalisty čeká boj ve skupině o 5. až 8. místo, ve které je ve hře postup na dodatečný kvalifikační olympijský turnaj.

Výsledky - čtvrtfinále:
Litva - Chorvatsko 74:72 (17:19, 38:35, 53:55)
Nejvíce bodů: Songaila 20, Kleiza 19, Kaukenas 8 - Planinič 16, Popovič 12, Tomas 10.
Slovinsko - Řecko 62:63 (17:14, 34:28, 51:40)
Nejvíce bodů: Něstěrovič 16, Lakovič 14, Smodis 10 - Papalukas 17, Papadopulos 10, Zisis 7.

Reklama

Související témata: