Hlavní obsah

Španělští volejbalisté jsou poprvé a nečekaně mistry Evropy

Španělští volejbalisté vybojovali v Moskvě poprvé titul mistrů Evropy. Překvapivé tažení turnajem bez jediného klopýtnutí završili finálovým vítězstvím nad domácími Rusy, které dnes porazili v pěti setech. Domácí tým ve čtvrté sadě nevyužil dva mečboly a nenaplnil očekávání ruské veřejnosti, že na historicky prvním domácím šampionátu ukončí po 16 letech čekání na evropské zlato.

Článek

Španělé svým triumfem završili jeden z nejpřekvapivějších turnajů za poslední roky a po vítězství v Evropské lize získali klíčovou trofej sezóny. Od začátku finálového duelu hráli ve větší pohodě, soupeře předčili lepší obranou a pod vedením italského trenéra Andrei Anastasiho nakonec převzali svou první medaili na ME, a hned té nejcennější hodnoty.

V úvodní sadě využili Jihoevropané toho, že ruští volejbalisté hráli v křeči a měli problémy ideálně si připravit útok, a snadno vyhráli 25:18. Pak domácí trenér Alekno vystřídal oba smečaře a Běrežko s Abramovem přinesli potřebné ofenzivní zlepšení. Španělé se navíc v koncovce nechali rozhodit několika spornými výroky sudích a podlehli 20:25.

Ve třetím setu promarnili Španělé tři setboly

Ve třetím dějství si pozdější šampióni vypracovali tři setboly, jenže o všechny je připravil jediný muž. Z lavičky přišel na servis Ostapenko, zcela rozložil španělskou přihrávku a přiblížil svůj tým vysněné trofeji. K ní měli při dvou mečbolech ve čtvrté sadě Rusové hodně blízko, osudným se jim ale stalo špatné zpracování snadného míče po Poltavského servisu a tie-break nezvládli.

Španělští reprezentanti si hned zkraje rozhodujícího dějství vypracovali tříbodový náskok a za stavu 14:12 měli svůj první mečbol. Nakonec proměnili až třetí po bloku na ruského univerzála Poltavského, který dnes zůstal za očekáváním a jeho chybějící body možná připravily domácí celek o zlaté medaile.

Třetí skončili stejně jako před dvěma lety Srbové, o další senzaci se postarali semifinálovou účasti Finové. V poli poražených skončili italští obhájci titulu i medailisté z loňského mistrovství světa Poláci či Bulhaři. Čeští volejbalisté na ME po 18 letech poprvé chyběli.

Výsledek - finále:
Španělsko - Rusko 3:2 (18, -20, -24, 28, 14)
Rozhodčí: Končik (Slovin.), Loderus (Niz.). Čas: 125 min. Diváci: 9200.
Rusko: Chamuckich, Kosarev, Volkov, Poltavskij, Teťjuchin, Kulešov, libero Verbov - Běrežko, Abramov, Ostapenko, Kruglov.
Španělsko: De La Fuente, Moltó, M. A. Falasca, Rodriguez, Garcia-Torres, G. Falasca, libero Lobato - Hernán, Pascual.
Konečné pořadí ME 2007:
1. Španělsko, 2. Rusko, 3. Srbsko, 4. Finsko, 5. Německo, 6. Itálie, 7. Nizozemsko, 8. Bulharsko, 9. Francie, 10. Belgie, 11. Polsko, 12. Slovensko, 13. Řecko, 14. Chorvatsko, 15. Turecko, 16. Slovinsko.

Reklama