Hlavní obsah

Ruští basketbalisté otočili finálové drama ME se Španělskem

Ruští basketbalisté se v neděli v Madridu stali mistry Evropy, když v dramatickém finále porazili domácí Španělsko těsně 60:59, přestože většinu zápasu prohrávali. Vítězství Ruska zařídil pouhé dvě vteřiny před koncem americký rodák John Robert Holden.

Článek

Úřadující světoví šampióni ze Španělska tak neprolomili prokletí pořadatelských zemí. Mistrovství Evropy dokázalo jako hostitel vyhrát jen Německo v roce 1993, kdy zdolalo předchůdce dnešních vítězů. Svěřenci trenéra Davida Blatta dnes získali první velký titul pro samostatné Rusko.

Na třetím místě skončila Litva, která porazila minulé evropské šampióny z Řecka. Na olympiádu v Pekingu postupují kromě Rusů a Španělů, kteří měli účast jistou díky loňskému triumfu na MS, i Litevci, Řekové budou muset v příštím roce o volné místo bojovat v dodatečné kvalifikaci. Čeští basketbalisté se na ME podívali po osmi letech a skončili svoji cestu po třech prohrách už v základní skupině, nakonec se zařadili na 13. až 16. místo.

V Madridu bylo nachystáno vše pro slavnostní korunovaci domácích miláčků, jasných favoritů šampionátu, ale strhující závěr úchvatné bitvy celé Španělsko rozesmutnil. Domácí sice do utkání skvěle vstoupili, ve druhé čtvrtině si i díky trojkové smršti vybudovali až dvanáctibodový náskok, ale Rusko vedené hvězdou Utahu Jazz Andrejem Kirilenkem se nevzdalo a nakonec dokázalo velký obrat.

Holdenovi se v zápase nevedlo 

Španělé sice ještě necelé dvě minuty před koncem vedlo o pět bodů, když se trefil tahoun Pau Gasol, ale Rusko šestibodovou šňůrou domácí ochromilo. Rozhodující úder si vítězové schovali až těsně před poslední klakson.

Rozehrávač Holden, kterému se v zápase paradoxně vůbec nedařilo a do té doby nastřádal pouhých šest bodů, se dokázal uvolnit přes svého obránce a dvě vteřiny před koncem míč se štěstím propadl obroučkou.

Zoufalí domácí, kterým se staly osudným dvě zbytečné ztráty na útočné polovině v závěrečných 80 vteřinách hry, po oddechovém čase už odpovědět nedokázali. Gasol se sice dostal ke střele, ale míč z obroučky vyklouzl a ztichlá hala pak jen mlčky sledovala veselé hloučky ruských fanoušků a korunovaci nových a překvapivých evropských šampiónů.

ME basketbalistů - finále
Španělsko - Rusko 59:60 (22:11, 34:31, 49:46)
Nejvíce bodů: Calderon 15, P. Gasol 14, Garbajosa 8 - Kirilenko 17, Savrašenko 10, Ponkrašov a Holden 8. Rozhodčí: Zavlanos (Řec.), Běloševič (Srb.), Sutulovič (Černá Hora). Sedmimetrové hody: 26/15 - 15/11. Fauly: 16:26. Pět chyb: 36. Chrjapa (Rusko). Trojky: 10:5. Diváci: 15.500.
Konečné pořadí:
1. Rusko, 2. Španělsko, 3. Litva, 4. Řecko, 5. Německo, 6. Chorvatsko, 7. Slovinsko, 8. Francie, 9. - 12. Itálie, Portugalsko, Izrael, Turecko, 13. - 16. Lotyšsko, Polsko, Srbsko, ČR.

Reklama

Související témata: