Hlavní obsah

Ruští basketbalisté věří, že triumfem na ME zahájili zlatou éru

PRAHA

Noví vládci basketbalové Evropy z Ruska věří, že překvapivým nedělním triumfem ve Španělsku definitivně ukončili desetileté období půstu bez velké medaile a naopak nastartovali novou éru velkých vítězství. Naopak poraženou zemi domácích pořadatelů zaplavil smutek.

Článek

Španělé sice většinu finále vedli, ale nakonec marně doufali, že po loňském vítězství na mistrovství světa zkompletují velký double. Prohráli ale o jediný bod v "ruské ruletě", jak trefně poznamenal sportovní deník Marca, zatímco list Sport titulní stránku ověnčil titulkem "Stříbrné slzy."

Rusové čekali deset let na medaili z vrcholné akce, naposledy slavili bronz z evropského šampionátu právě ve Španělsku a v zemi basketbalu zaslíbené jako by našli i oni svůj ráj. Nyní ale předčili všechna očekávání, těsná finálová výhra 60:59, kterou zařídil pouhé dvě vteřiny před koncem naturalizovaný Američan v ruských službách J.R. Holden, šokovala. "Doufám, že tohle bude první z řady dalších titulů," radoval se ruský tahoun Andrej Kirilenko, nakonec zvolený jako nejužitečnější hráč celého turnaje.

Gasol propadl, Kirilenko oslnil

Právě výrazné zlepšení hvězdy Utahu Jazz těsně před poločasem finále jako by celý ruský tým v boji o titul nakoplo. "Gasol propadl, Kirilenko oslnil," porovnal deník AS největší opory obou mužstev. Domácí Gasol ve finále sice nasbíral 14 bodů a 14 doskoků, ale v klíčových okamžicích jej Kirilenko zastínil. Gasol ve čtvrté čtvrtině minul čtyři z osmi trestných hodů, navíc těsně před koncem přišel zbytečně o míč a v úplném závěru ještě neproměnil rozhodující střelu "s klaksonem".

"Musím připustit, že jsem ze sebe nevydal to nejlepší, beru zodpovědnost na sebe. Při té poslední střele jsem už viděl míč v obroučce. Je to velmi smutný den," posteskl si hráč Memphisu. Naopak Kirilenko v klíčových pasážích ruský tým držel pravidelným bodovým přísunem. "Španělé mají velký tým, ale my jsme dnes byli opravdu výborní. Znervóznili jsme je a hráli jako opravdový tým," chválil Kirilenko své spoluhráče, bez kterých by prý nikdy na individuální ocenění nedosáhl. "Andrej byl možná nejvíc vidět, ale naším nejlepším hráčem asi byl Viktor Chrjapa. To on mohl být tajemstvím našeho úspěchu," ocenil nenápadného hráče Chicaga kouč ruské reprezentace David Blatt, Američan s izraelským pasem.

Ruská taktika vyšla do puntíku

Blatt si pochvaloval i dobře zvolenou taktiku ruského týmu, ta prý vyšla do puntíku. "Chtěli jsme co nejdéle zůstat v zápase tak, aby domácí cítili i ten obrovský tlak z publika. To se naštěstí povedlo," liboval si Blatt. "Ale bylo to jako setkání Davida s Goliášem. Stáli jsme proti velké šelmě, ale skolili jsme ji," pochvaloval si strůjce ruského triumfu.

Kouč poražených Pepu Hernandez naopak přemýšlel, kde jeho tým udělal chybu. "Budu nad tím uvažovat, ale nechci prát špinavé prádlo na veřejnosti. Podle mě jsme si zasloužili vyhrát a nic jiného to zklamání nemůže vynahradit," řekl Hernandez, jehož tým v průběhu prvního poločasu vedl až o dvanáct bodů, ale nakonec ani takový náskok k výhře nestačil. Hernandez stále věří, že jeho mužstvo může hodně dokázat. "Máme nejlepší tým ve španělské historii a před sebou stále skvělou budoucnost," tvrdil Hernandez.

Reklama

Související témata: