Hlavní obsah

Hvězda Nymburku Rančík se těší na evropskou konfrontaci

Jirka G. NovákSport.cz

Do třetí sezóny v dresu basketbalistů Nymburku vstoupí slovenské křídlo Radoslav Rančík. Po dvou českých titulech se miláček nymburského publika těší i na účinkování v Poháru ULEB a souboje s evropskými celky. "Budeme muset zvednout úroveň naší hry ještě alespoň o jeden level," tvrdí nejužitečnější hráč poslední sezóny Mattoni NBL.

Článek

Před sezónou Rančíka lanařily evropské kluby z Ruska, Řecka, nebo Itálie. "Ale bohužel žádný z těch klubů nehraje ULEB Cup," vysvětlil pro Sport.cz sedmadvacetiletý hráč hlavní pohnutky, proč zůstal v Nymburku. "Byl to jeden z hlavních faktorů, ale také sdílím podobnou filozofii s trenérem Kacurinem. Prostředí v Nymburku a atmosféra v klubu mi vyhovuje," tvrdí Rančík.

Na ULEB Cup, po Evropské lize nejvýznamnější klubovou soutěž starého kontinentu je pořádně nažhavený. "Čekají nás opravdu kvalitní zápasy. Naši účast vidím pozitivně, je třeba jít do každého zápasu naplno. Důležité bude, jak se nám povede vstup do turnaje proti Crvene Zvezdě Bělehrad," vypráví hráč, jenž s Nymburkem získal už druhý český titul.

V poslední sezóně se přitom jeho tým rozjížděl pomalu. "Měli jsme hodně nových hráčů, chvíli trvalo, než jsme se stačili pořádně poznat." Hráčský kádr Nymburka se hodně obměnil i před letošní sezónou, nemůže se taková situace opakovat? "Tak určitý risk tu je, ale zase je tu tolik kvalitních hráčů, že by to neměl být problém," myslí si Rančík.

Konkurence se nebojí

Spousta kvalitních posil však automaticky znamená také větší konkurenci mezi hráči. "Z toho nemám obavy, já do každého tréninku chodím naplno a snažím se odvést maximum," je Rančík přesvědčen, že bude patřit do základního týmu. Opravňuje jej k tomu také titul nejužitečnějšího hráče posledního ročníku celé soutěže. "Bez spolupráce celého týmu bych se ale individuálního ocenění nedočkal," říká skromně opora slovenského národního týmu.

"Slovenský basketbal je ale stále ještě v plenkách a lidé nás odsuzují, že nemáme výsledky. Jenže je to těžké, všechno je takové zmatené. Já dodnes ani nevím, kdo je vlastně předsedou svazu. Nikdo mi ho nikdy ani nepředstavil, v kvalifikaci jsme navíc všichni hráli zadarmo," vyjmenovává Rančík trable ve slovenské reprezentaci, která před pár dny neuspěla v kvalifikaci B-divize mistrovství Evropy.

Reklama

Související témata: