Hlavní obsah

Basketbalistky myslí na evropskou medaili

PRAHA

S medailovou touhou odletěly v sobotu ráno na evropský šampionát do Itálie české basketbalistky, která tam budou obhajovat titul. „Máme silné družstvo, ale varuji před přehnaným optimismem. Evropská špička, k níž určitě patříme, se značně vyrovnala, a pokud se vrátíme s medailí, budu velmi spokojen. Nemusíme se nikoho bát, ale zase si nemůžeme myslet, že vše půjde jednoduše a samo,“ tvrdí trenér Jan Bobrovský, jenž do sestavy zařadil osm pamětnic triumfu na ME 2005.

Foto: DPA/EPA

Česká basketbalistka Romana Hamzová střílí ve finále ME s Ruskem - archivní foto.

Článek

Reprezentantky se ale shodují, že je obhajoba titulu nesvazuje. „Příprava byla výsledkově velmi dobrá a hodně náročná, snad si formu i herní pohodu vezeme s sebou,“ uvažuje kouč s tím, že jen mistr Evropy přímo postoupí na OH 2008 a týmy z 2.–5. místa čeká v příštím roce interkontinentální olympijská kvalifikace.

„Ve hře o Peking určitě chceme zůstat,“ míní kapitánka Hana Machová, která se stihla dát do pořádku po operaci menisku. Zlomený nos pivotky Večeřové bude chránit speciální maska. „Obě by měly být plně k využití,“ říká kouč.

České hráčky se až dnes na letišti dozvědí jméno úvodních soupeřek, s nimiž se utkají v pondělí ve 21 hodin. „Nejsme nijak nervózní z toho, že nevíme, s kým začneme,“ soudí Markéta Mokrošová. „Rozhodne se v pátek pozdě večer mezi hráčkami Polska a Izraele, až přímo ve Vastu vyvrcholí dodatečná kvalifikace,“ prozrazuje kouč. „Úvodní zápas je vždy těžký, zvláště když se proti nám postaví rozehrané soupeřky, ale jestliže chceme obstát v roli favoritek, musíme vykročit vítězně,“ doplňuje Machová.

V úterý večer národní tým čeká Turecko a ve středu Lotyšsko, vše od 21 hodin vysílá ČT 4, od pátku se hraje druhá fáze.

Nominace reprezentantek na ME
Hana Machová (28 let, Gambrinus Brno), Michaela Uhrová (25, Ban. Bystrica/SR), Kateřina Elhotová (18, USK Praha), Jana Veselá (23, Gambrinus Brno), Eva Vítečková (25, Gambrinus Brno), Markéta Mokrošová (26, USK Praha), Romana Hejdová (19, Gambrinus Brno), Edita Šujanová (22, Strakonice), Miloslava Svobodová (23, Valosun Brno), Petra Kulichová (23, Gambrinus Brno), Michala Hartigová (23, USK Praha), Ivana Večeřová (28, Gambrinus Brno).
Základní skupiny
A (Vasto): Česko, Lotyšsko, Turecko, kvalifikant (Polsko/Izrael), B (Lanciano): Litva, Německo, Belgie, Rumunsko, C (Chieti): Rusko, Francie, Itálie, Řecko, D (Ortona): Španělsko, Chorvatsko, Srbsko, Bulharsko. První tři postoupí do skupin druhé fáze A+B a C+D, z nich pak vždy čtyři nejlepší čeká od čtvrtfinále vyřazovací boj o medaile.

Reklama

Související témata: