Hlavní obsah

Volejbalistky podlehly evropským šampiónkám Polkám 1:3

České volejbalistky podlehly ve svém druhém utkání na mistrovství Evropy obhájkyním titulu Polkám 1:3. Po sobotě mají na kontě jedno vítězství a jednu porážku a o postup do další fáze šampionátu budou bojovat v neděli proti Španělkám. Favorizované Polky si druhou výhrou již pojistily účast v osmifinálové skupině.

Článek

Polské hráčky v čele s hvězdou světového formátu Glinkovou byly takticky výborně připraveny a dobře bránily nejlepší českou smečařku Matuszkovou, působící právě v polské lize. Nekompromisním útokem zejména v podání Glinkové si rychle vytvořily uklidňující náskok a hrou bez chyb získaly úřadující dvojnásobné mistryně Evropy první set.

Trenérka Táňa Krempaská začala míchat se sestavou a postupně se karta obracela. V nadějně rozehrané druhé sadě si Češky připravily čtyři setboly, ale špatná přihrávka a dva zkažené útoky za zadní čáru hřiště daly soupeřkám šanci. Ty potvrdily, proč patří ke světové špičce a stoprocentním výkonem v pravou chvíli kritický okamžik zvládly.

České hráčky se ale utvrdily v tom, že i Polky se dají porazit, a po další změně stran měly znovu dlouho bodově navrch. Nejvíce to bylo o osm (21:13) a koncovku tentokrát zvládly výrazně lépe. Dobrá obrana na síti, nebojácnost v útoku, ale i chyby Polek jim pomohly vybojovat set, který může být pro další vývoj šampionátu velmi cenný.

Jenže další radost české lavičce už zlatý celek z posledních dvou evropských šampionátů nedopřál. I když musely dát Polky do hry všechen svůj um a úsilí, měly hru pod kontrolou a hned prvním mečbolem si pojistily očekávaný postup do osmifinálové fáze. Češky čeká rozhodující duel se Španělskem v neděli od 15:00, soupeřky mají na kontě dvě porážky, takže budou hrát také o další setrvání na turnaji.

ČR - Polsko 1:3 (-17, -25, 18, -22)
Rozhodčí: Piasetski (Švýc.), Vereecke (Bel.). Čas: 115 min: Diváci: 1700.
Sestava ČR: Plchotová, Šenková, Havelková, Spalová, Šimánková, Matuszková, libero Tomanová - Horká, Božková, Jamborová, Havlíčková, Jelínková.

Reklama

Související témata: