Hlavní obsah

Volejbalistky po deseti letech postoupily na ME ze skupiny

Po dlouhých deseti letech se českým volejbalistkám podařilo na mistrovství Evropy postoupit ze základní skupiny. Tým pod vedením Táni Krempaské v neděli porazil Španělsko 3:0 a ve skupině B skončil na druhém místě. Česká reprezentace zůstane v belgickém Hasseltu a od úterý do čtvrtka si zahraje další tři zápasy, v nichž bude bojovat o účast v semifinále.

Článek

Letošní šampionát se hraje nově s 16 týmy, doteď bylo účastníků dvanáct. Od poslední medaile v roce 1997 znamenala pro české barvy konec buď základní skupina, nebo už kvalifikace. Do osmifinále si Češky přinesou prohru s Polskem, ale i páteční vítězství nad Bulharskem. V šestičlenné skupině narazí na Nizozemsko, domácí Belgii a Srbsko, bronzového medailistu z loňského MS.

V posledním duelu základní fáze stačily českým hráčkám k postupu dva vyhrané sety, ale se Španělkami si hladce poradily. Trenérka Krempaská překvapila soupeřky zařazením Jamborové na post univerzálky, která dosud střídala jen na podání. Španělky jsou pověstné trpělivou hrou a české hráčky se nenechaly "vybláznit". Měly sice slabší chvilky, ale udržovaly si mírný náskok a koncovku úvodní sady rozhodly jejich tři dobré bloky.

Obrana na síti na turnaji v Hasseltu zdobí český výběr a i dnes skauti příštích soupeřů museli uznat, že bloky jsou opravdu jejich silnou stránkou. I ve druhé sadě Češky potvrzovaly lepší postavení ve světovém žebříčku než Španělky, měly mírně navrch a za stavu 24:22 i první setbol. Vzápětí druhý proměnila po zdařilé útočné kombinaci blokařka Spalová a definitivně poslala svůj tým bojovat o semifinále.

S jistotou udržení v turnaji přišel pokles koncentrace, Španělky se ve třetím setu dostaly do vedení, v jednu chvíli až šestibodového. Bod po bodu se jim však soupeřky přibližovaly a po oživení hry s příchodem tria Šenková, Havlíčková a Jelínková se žádné drama nekonalo. Španělky se s turnajem loučí. Prvenství v tabulce si pojistily obhájkyně titulu Polky, ale až po obrovské vítězné bitvě s Bulharskem.

Česká republika - Španělsko 3:0 (19, 23, 21)
Rozhodčí: Ilbeyli (Tur.), Alijev (Ázerb.). Čas: 81 min: Diváci: 600.
Sestava ČR: Plchotová, Jamborová, Horká, Spalová, Šimánková, Matuszková, libero Tomanová - Šenková, Jelínková, Havlíčková.
Polsko - Bulharsko 3:2 (-20, 25, -29, 13, 13)

Reklama

Související témata: