Hlavní obsah

Basketbalistky začaly šampionát vítězně

Přesvědčivým vítězstvím o dvaatřicet bodů nad Izraelem vstoupily české basketbalistky v pondělí do evropského šampionátu v Itálii, kde obhajují zlaté medaile. „Po trochu rozpačitém začátku, který z naší strany ovlivnila nervozita, se holky chytly v obraně a rychlostí vyzrály na agresivní herní styl soupeřek. Od druhé poloviny měly zápas jasně ve své režii," hodnotil utkání trenér Jan Bobrovský.

Článek

"Byly tam sice i nedostatky, jako zbytečné ztráty či slabší trestné hody, ale já věřím, že herní projev se bude ještě zlepšovat,“ doplnil reprezentační kouč, pod jehož vedením české hráčky vybojovaly v roce 2005 zlato na kontinentálním mistrovství v Turecku.

Izraelky, které v dodatečné kvalifikaci hrané už přímo ve Vastu senzačně vyřadily Polky a Slovenky, začaly hodně soustředěně v obraně a úspěšně zahušťovaly prostor pod košem. České družstvo mělo v úvodu hodně statický herní projev a v 5. minutě to bylo 4:4. Až šestibodová šňůra zajistila reprezentantkám vedení, zvýraznit náskok znemožňoval ale stereotypní útočný projev.

Správné tempo přišlo s třetí čtvrtinou 

Navíc se už během druhé čtvrtiny ocitly pod hrozbou vyfaulování Veselá i Kulichová. „Holky dlouho nebyly schopné uplatnit výškovou převahu, ani se nedostávaly k rychlému protiútoku,“ líčil kouč. Stav 21:19 v 16. minutě mu ještě klid nedával, teprve odvážné nájezdy pod koš i zrychlení útoku přinesly vedení o 11 bodů (35:24) v polovině utkání. „Až v tu chvíli z družstva spadlo napětí prvního zápasu a těší mě, že nakonec se účinně zapojila celá lavička,“ mínil kouč.

Od třetí čtvrtiny již střelbu účinně řídila Vítečková a český tým nabral správné herní tempo. Kvalitní obranou eliminoval izraelský útok a rozdíl skóre vzrůstal, i když na palubovku přišly čtyři debutantky. „Zejména Šujanová s Elhotovou se dobře uvedly, dodaly hře svižnost,“ těšilo českého trenéra, jehož družstvo hraje v úterý od 21 hodin s Tureckem (přímý přenos ČT 4). „Celodenní čekání na zápas není příjemné. Do postele se pak dostaneme až po půlnoci, ale musíme se s tím srovnat,“ přiblížila pocit hráček Markéta Mokrošová.

ME basketbalistek - Vasto, It.
Česko - Izrael 75:43 (17:11, 35:24, 54:31)
Nejvíce bodů: Vítečková 16, Šujanová 12, Kulichová 10, Veselá a Elhotová po 8 - L. Cohenová 16, Doronová 10, Fleischerová 5, 450 diváků, čtvrtiny 17:11, 18:13, 19:7, 21:12.

Reklama

Související témata: