Hlavní obsah

Španělsko - Chorvatsko 22:20 Házenkáři Španělska na ME obhájili zlato

Stockholm

Házenkáři Španělska porazili v dramatickém finále mistrovství Evropy Chorvatsko 22:20 a obhájili předloňský titul. Vyrovnaný zápas ve Stockholmu nabídl několik zvratů ve skóre a mírný favorit ho rozhodl až dvěma góly v posledních dvou minutách.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Radost Španělů v posledních sekundách boje s Chorvaty.

Článek

Španělsko ovládlo Euro podruhé, naopak Chorvaté na poslední chybějící velké zlato znovu nedosáhli. Ve finále mistrovství Evropy prohráli i potřetí.

Letošní šampionát poprvé v historii hostily tři země a premiérově se ho zúčastnilo 24 týmů. Český celek postoupil ze základní skupiny, ve čtvrtfinálové fázi ale prohrál všechny čtyři zápasy a skončil dvanáctý.

Svěřenci kouče Jordiho Ribery obhájili zlato z Eura jako první tým od roku 2002. Zároveň se kvalifikovali na olympijské hry. "Je to zasloužený titul, odehráli jsme téměř perfektní turnaj. Vyhrát před dvěma lety bylo úžasné, ale zopakovat to a ještě si zajistit letenku na hry do Tokia, to je něco neuvěřitelného," řekl španělský gólman Gonzalo Pérez.

"Zvlášť když jsme na poslední olympiádě chyběli, o to je to emotivnější. Tahle generace si to zasloužila, odehráli jsme fantastický olympijský cyklus," dodal brankář, který se ve finále blýskl osmi zákroky.

Finálový souboj dvou přemožitelů českého týmu ze čtvrtfinálové skupiny začali lépe Chorvaté a v 19. minutě se po Maričově trefě dostali do vedení 10:7. Španělé se uklidnili oddechovým časem a ještě do přestávky skóre otočili na 12:11. Pomohl jim k tomu i soupeřův více než jedenáctiminutový střelecký výpadek.

Po změně stran obhájci zlata šňůrou čtyř branek odskočili do vedení 16:12. Pak ale podobně jako při vzájemném duelu ve čtvrtfinálové skupině, který skončil remízou 22:22, skoro deset minut v druhé půli neskórovali a Chorvaté díky Stepančičovi šest a půl minuty před koncem obrátili stav na 19:18.

Závěr však někdejší mistři světa a olympijští vítězové nezvládli a několika technickými chybami pomohli soupeři k obhajobě. Rozdílový gól dal minutu a půl před koncem nejlepší španělský střelec zápasu Gómez a definitivně pak rozhodl Dujšebajev. Chorvatům nepomohlo k premiérovému evropskému zlatu ani pět finálových branek Duvnjaka, který byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje.

"Věděli jsme, že chorvatský tým je podobný našemu. Byl to podobný zápas jako ve středu, jen jsme tentokrát byli svěžejší. Soupeř si také v závěru nevěděl rady s naší obranou," řekl Pérez.

"Byl to těsný zápas až do konce. Dominovaly obrany, Španělé dali gól v klíčových momentech, zatímco my ne. Je to těžké, ale musíme být spokojení se stříbrem a soustředit se na další turnaje," řekla chorvatská spojka Marko Mamič.

Do statistik turnaje se výrazně zapsali i čeští hráči. Nejlepší střelec předloňského Eura Ondřej Zdráhala tentokrát skončil se 37 brankami na děleném pátém místě a další ze spojek Stanislav Kašpárek vyslal druhou nejrychlejší střelu šampionátu (140 km/h).

Mistrovství Evropy házenkářů - finále ve Stockholmu:
Španělsko - Chorvatsko 22:20 (12:11)
Nejvíce branek: Gómez 5/3, Maqueda a Entrerríos po 3 - Duvnjak 5/3, Karačič 4. Rozhodčí: Nikolov, Načevski (oba Sev. Mak.). Sedmimetrové hody: 3/3 - 5/4. Vyloučení: 2:2.
Konečné pořadí ME:
1. Španělsko
2. Chorvatsko
3. Norsko
4. Slovinsko
5. Německo
6. Portugalsko
7. Švédsko
8. Rakousko
9. Maďarsko
10. Bělorusko
11. Island
12. ČR
13. Dánsko
14. Francie
15. Severní Makedonie
16. Švýcarsko
17. Nizozemsko
18. Černá Hora
19. Ukrajina
20. Srbsko
21. Polsko
22. Rusko
23. Bosna a Hercegovina
24. Lotyšsko

Reklama

Související témata: