Hlavní obsah

Volejbalistky prohrály se Srbskem a na ME skončí zřejmě deváté

České volejbalistky se dnes rozloučily s evropským šampionátem v Belgii hladkou porážkou 0:3 se Srbskem. Nevybojovaly si tak přímou účast na příštím mistrovství, kam postupovala nejlepší sedmička, a obsadily celkové deváté místo z 16 účastníků. Srbky doplnily semifinálové kvarteto, neboť jejich konkurentky Nizozemky následně podlehly Polsku.

Článek

Český realizační tým se musel vyrovnat pro závěrečný duel se dvěma ztrátami - k Plchotové, laborující s kolenem, se přidala na marodce univerzálka Šenková, která už ve středu dohrávala zápas s horečkou. Plchotová se přesto omylem objevila v základní sestavě, ale ještě před první výměnou ji vystřídala Božková.

Srbky, bronzové z loňského MS, zpočátku nikterak nezářily, ale na slabší chvilky měly nárok. Odehrály nejvíce setů ze všech týmů na turnaji v Belgii a možná tušily, že to na soupeřky bude stačit. Po esu Šimánkové bylo ještě vyrovnáno 6:6, ale pak se srbským hráčkám povedly dvě čtyřbodové šňůry a těmi předčasně úvodní set rozhodly.

Po změně stran dál tvořila českou hru střídající Jelínková. Dařilo se jí lépe připravovat útok jen proti jednobloku než Šimánkové a Srbky se také začaly dopouštět chyb. Proto dlouho vedly české reprezentantky, za stavu 17:16 se ale začaly projevovat zkušenosti i psychická síla na srbské polovině a soupeřky ukázaly, jak zvládá koncovku tým ze světové špičky. Chyba na přihrávce a dva útoky do bloku pokazily do té doby slušný dojem české hry.

Její úroveň se ani ve třetí sadě nevyrovnala výkonům, které české volejbalistky zdobily v základní skupině. Chyběla i dřívější bojovnost a elán a bez nich nemohly jednomu z medailových favoritů konkurovat. Zaostávaly na servisu, v útoku, ale i při obraně. Trápení Češek v celé osmifinálové fázi dokumentovala i závěrečná výměna - totálně pokažený příjem znamenal proměněný první mečbol srbských hráček.

Los semifinálových dvojic rozhodl o tom, že Srbky si v sobotu večer v Lucemburku zopakují duel s Polskem. Ve skupině polské šampionky zvítězily 3:0. Druhou dvojici tvoří Rusko a dosud neporažená Itálie.

Výsledek zápasu Česká republika - Srbsko:
ČR - Srbsko 0:3 (-18, -21, -17)
Rozhodčí: Santi (It.), Alijev (Ázerb.). Čas: 70 min. Diváci: 350.
Sestava ČR: Matuszková, Plchotová, Havlíčková, Horká, Spalová, Šimánková, libero Tomanová - Božková, Jelínková, Jamborová.
Polsko - Nizozemsko 3:1 (22, 18, -22, 21), Belgie - Bulharsko 3:1 (16, 19, -30, 22).
Tabulka skupiny F:
1. Polsko55015:410
2. Srbsko54112:89
3. Nizozemsko53212:78
4. Belgie5239:117
5. ČR5145:146
6. Bulharsko5056:155

Reklama

Související témata: