Hlavní obsah

České basketbalistky na ME nečekaně klopýtly s Německem

VASTO

Špatná střelba a hodně statická hra se podepsala na nečekané prohře českých baskebtalistek na mistrovství Evropy v prvním osmifinálovém utkání skupiny E s Německem 47:54. Český tým navzdory bojovnosti tápal hlavně v koncovce a nedokázal si poradit s precizní obranou německého týmu.

Článek

Němky dokonale pokryly obě pivotky Kulichovou a Večeřovou a tím odřízly spolupráci s podkošovými hráčkami. Při kombinačních akcích často ztrácely české basketbalistky míče a nezbývalo jim nic jiného, než střílet z větší vzdálenosti. Těmto pokusům ale chyběla přesnost, například Machová z pěti střel ani jednou nebodovala. Němkám se vydařil vstup do zápasu, jejich náskok eliminovala až dvěma úspěšnými tříbodovými pokusy nejlepší hráčka českého týmu Vítečková.

Navzdory bojovnosti se český tým trápil, působil dost bezradně proti sevřenému a nepropustnému prostoru pod německým košem. Změnu nepřineslo ani zařazení Mokrošové a Hartigové.

V poločase vedly Češky o bod

Naštěstí pro Češky německé basketbalistky ztrácely často až lehkovážně při protiútocích míče po přihrávkách o zem do podkošového prostoru. Před koncem poločasu se podařilo po úspěšné trojce Vítečkové získat čtyřbodový náskok 23:19, který ale české hráčky rychle ztratily. Němky bleskově využily chyby soupeřek a pěti body získaly zpět jednobodový náskok. Před poločasovou přestávkou sice získaly obhájkyně titulu těsný jednobodový náskok 26:25.

Ani po změně stran se však průběh urputného boje příliš nezměnil. Němky dokázaly vždy odpovědět na koš soupeřek stejným způsobem. Po 26 minutách vedly 35:33 a v křeči hrající český tým marně hledal způsob, jak vyzrát na dokonale propracovanou defenzivu soupeřek.

Ještě čtyři minuty před koncem byl stav nerozhodný 45:45, ale koncovku zvládly lépe Němky. Dvě minuty před koncem si vypracovaly čtyřbodový náskok a nečekané vítězství si proti zkoprnělému českému týmu už nenechaly vzít. Nejlepší hráčkou německého týmu byla Fröhlichová, která dosáhla double-double, když k 18 bodům přidala 10 doskoků.

"Naše střelba byla žalostná. Po celý zápas jsme se nedokázali vypořádat s důraznou obranou soupeřek. Rozhodčí sice nepískali špatně, ale připustili hon na naši nejlepší hráčku Vítečkovou," posteskl si po zápase trenér českých basketbalistek Jan Bobrovský, který si posteskl i na špatné doskakování svých svěřenkyň ve druhém poločase. "Soupeřky v této části zápasu doskočily o deset míčů více. Věděli jsme, že jsou Němky silný tým. Sice jsme je nepodcenili, ale našemu výkonu chyběla jiskra. Prohra ale nic neřeší," dodal trenér

Také vedoucí výpravy českých basketbalistek Jiří Hamza viděl příčiny prohry ve špatné střelbě. "Na mistrovství Evropy jsme prohráli poprvé po čtyřech letech. Odešla nám zcela koncovka. Z hlediska našich cílů ale tento zápas nic neřeší. Naším cílem je umístit se do pátého místa a nominovat se do olympijské kvalifikace," uvedl Hamza.

Výsledek osmifinálového zápasu:
Česko - Německo 47:54 (14:17, 26:25, 38:38)
Nejvíce bodů: Vítečková 15, Veselá 10, Machová 8, Večeřová 5, Uhrová 5 - Fröhlichová 18, Breitreinerová 10, Weberová a Richterová po 8. Rozhodčí: Cerebuch (It.), Perez (Niz.) a Tatičová (Srb.). Fauly: 16:18. Tretsné hody: 8/3 - 17/9. Trojky: 6:5. Diváci: 700.
Tabulka:
1. Belgie330214:1696
2. Česko321203:1605
3. Lotyšsko321193:1785
4. Německo312164:1794
5. Litva312170:2014
6. Turecko303187:2443

Reklama

Související témata: