Hlavní obsah

Katastrofální výkon zničil sen basketbalistek o medaili

CHIETI/PRAHA

Senzace na úkor obhájkyň titulu. Zřejmě nejhorší výkon za posledních deset let předvedly české basketbalistky ve čtvrtečním čtvrtfinále evropského šampionátu v italském Chieti a po katastrofální hře nečekaně podlehly Bělorusku 46:52.

Článek

„Vůbec nechápu, co se s družstvem dělo. Je to obrovské zklamání, ale nešlo nám absolutně nic. Holky nenašly v útoku rychlost ani patřičnou agresivitu a vyhořely i v doskoku a jen pět bodů v poslední čtvrtině, to je tragédie,“ říkal zdrcený trenér Jan Bobrovský.

Reprezentantkám se přitom skvěle vydařil úvod zápasu. Skóre otevřela Vítečková trojkou a když v 6. minutě přidala další, vedlo Česko už 12:4. Do jeho hry se ale postupně vloudila nervozita, objevily se chyby v obraně i zbrklé zakončení a Bělorusky šňůrou sedmi bodů téměř dotáhly skóre.

Úspěšný tříbodový pokus Machové soupeřky pouze na chvíli přibrzdil, jejich další tři koše v řadě už znamenaly obrat skóre. Absolutně se nám totiž přestala dařit střelba, její úspěšnost klesla k pětadvaceti procentům. Soupeřky měly od druhé čtvrtiny bohužel navrch i při doskoku, uplatnily tvrdou obranu pod košem, dařilo se jim i zdvojovat pivotky.

Střelecký výpadek v poslední čtvrtině rozhodl

Česká hra úplně postrádala řád, takže v 18. minutě byl stav 24:31. Nenašla se žádná z reprezentantek, která by tým uklidnila a trenér Bobrovský neměl odvahu výrazně prostřídat. Čtvrthodiny před koncem Česko prohrávalo 33:39, když se do té chvíle povedlo proměnit pouze tři z deseti trestných hodů.

Koš Kulichové sice odstartoval šňůru osmi bodů a protože zpřesnění obrany nedovolilo soupeřkám do konce třetí čtvrtiny skórovat, šli jsme do poslední části s těsným vedením. Jenže se dostavil sedmiminutový absolutní střelecký výpadek českého družstva, které se úplně zhroutilo.

Hráčky si alibisticky předávaly míč, útok byl děsivě statický a ztráty pomohly Běloruskám rychle znovu najít herní jistotu, takže po trojce Marčenkové vedly již 48:41. Zoufalé čekání na koš ukončila akce Veselé, jenže soupeřky šetřily čas.

Trojka Vítečkové 40 vteřin před koncem sice znamenala snížení na 46:49, jenže to bylo vše. Běloruskám při obrovsky nervózním projevu českých žen stačilo proměňovat trestné hody, a pak už byly k vidění jen české slzy a nelíčená radost soupeřek, které se postaraly o historický úspěch své země.

ME basketbalistek - čtvrtfinále
Česká republika - Bělorusko 46:52 (15:11, 27:31, 41:39)
Nejvíce bodů: Veselá 11, Kulichová a Vítečková po 9, Machová 8 - Leučanková a Marčanková po 11, Snytsinová 10. Diváků: 950.

Reklama

Související témata: